Navigointipolku

EU:n arkkitehtuuripalkinto Islantiin - 21/05/2013

Harpa – Reykjavikin konsertti- ja konferenssikeskus, Islanti © EU

Vuoden 2013 Mies van der Rohe -palkinnon saa Reykjavikin Harpa-musiikkitalo.

Euroopan komissio ja Mies van der Rohe -säätiö ovat päättäneet myöntää EU:n arkkitehtuuripalkinnon Reykjavikin Harpa-konsertti- ja konferenssikeskukselle Englishespañol . Rakennuksen suunnitteluun ovat osallistuneet Henning Larsen Architects, Batteríið Architects ja Studio Olafur Eliasson.

Harpan julkisivu on tehty LED-lamppuja sisältävistä läpinäkyvistä lasitiilistä, ja sen väri vaihtelee valaistuksen mukaan. Palkintolautakunnan lausunnon mukaan vaihtuvien värivalojen leikki rohkaisee kaupunkilaisia vuoropuheluun rakennuksen sisällä toimivien kanssa.

EU:n Mies van der Rohe -nykyarkkitehtuuripalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi. Sen tarkoituksena on palkita huippuosaamista ja kannustaa arkkitehtuurin nousevia lahjakkuuksia.

Nuoren arkkitehdin erityismaininta

Nuoren arkkitehdin erityismaininnan saivat María Langarita ja Víctor Navarro, jotka ovat suunnitelleet Madridissa sijaitsevan Nave de Música Matadero -musiikkiakatemian Englishespañol rakennuksen.

Se rakennettiin musiikkifestivaalia varten 1900-luvun alusta peräisin olevaan varastokompleksiin. Rakennustyöt kestivät vain 2 kuukautta. Palkintolautakunnan mukaan rakennus täytti festivaalin tekniset vaatimukset ja toimi inspiroivana ympäristönä muusikoille.

Palkinnot jaetaan Mies van der Rohe -paviljongissa Barcelonassa 7.6.2013.

Palkintokilpailuun ilmoitettiin yhteensä 335 rakennusta EU:n Kulttuuri-ohjelmaan osallistuvista 37 Euroopan maasta. Muut finalistit olivat Gentin katettu tapahtumatori (Belgia), Kööpenhaminan Superkilen (Tanska), Alcácer do Salin vanhainkoti (Portugali) ja Sevillan Metropol Parasol (Espanja).

Suomesta kilpailuun osallistuivat Helsingin yliopiston pääkirjasto, Saamelaiskulttuurikeskus Sajos, Seinäjoen kirjasto sekä Kampin kappeli.

Palkintoehdokkaaksi voidaan nimetä mikä tahansa alle kaksi vuotta vanha rakennus, joka vaikuttaa myönteisesti kaupunkikuvaan ja -elämään. Ehdokkaina voi olla rakennuksia yksityiskodeista mittaviin infrastruktuurihankkeisiin.

Arkkitehtuuri on merkittävä osa EU:n kulttuuri- ja luovaa teollisuutta, joka muodostaa 4,5 prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta.

EU:n Kulttuuri-ohjelma, jonka kokonaisbudjetti on 400 miljoonaa euroa vuosina 2007–2013, tukee yhteistyöhankkeita arkkitehtuurin ja kulttuuriperinnön alalla.

EU:n arkkitehtuuripalkinto – lisätietoa DeutschEnglishfrançais

EU:n Kulttuuri-ohjelma DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä