Διαδρομή πλοήγησης

Επιβράβευση ταλέντων από τον χώρο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη - 21/05/2013

Το Μέγαρο Μουσικής - συνεδριακό κέντρο "Harpa" στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας © EU

Το Μέγαρο Μουσικής - συνεδριακό κέντρο "Harpa" στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας κέρδισε το φετινό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής "Mies van der Rohe".

Το κτίριο αυτό άλλαξε την όψη του λιμανιού του Ρέικιαβικ και του έδωσε νέα ζωή, ανέφερε η κριτική επιτροπή. Το Harpa Englishespañol σχεδιάστηκε από τα αρχιτεκτονικά γραφεία "Henning Larsen Architects", "Batteríið Architects" και "Studio Olafur Eliasson".

"Η εμβληματική και διάφανη κατασκευή του Harpa από πορώδη υαλότουβλα δημιουργεί ένα αέναο παιχνίδι με το χρώμα και το φως, διευκολύνοντας τον διάλογο ανάμεσα στην πόλη και το εσωτερικό του κτιρίου, ανέφερε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Το Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής "Mies van der Rohe" έχει θεσπιστεί από την ΕΕ και απονέμεται ανά διετία σε ανερχόμενα ταλέντα από τον χώρο της αρχιτεκτονικής.

Ανερχόμενα ταλέντα

Το βραβείο "ειδικής μνείας" για πρωτοεμφανιζόμενους αρχιτέκτονες απονεμήθηκε στη María Langarita και τον Víctor Navarro για το κτίριο Nave de Música Matadero Englishespañol της Μαδρίτης.

Το κτίριο αναγέρθηκε μέσα σε δύο μόνον μήνες για να φιλοξενήσει ένα φεστιβάλ μουσικής σε σύμπλεγμα αποθηκών των αρχών του 20ού αιώνα. Ανταποκρίθηκε πλήρως στις τεχνικές απαιτήσεις της εκδήλωσης και παράλληλα προέβαλε και διευκόλυνε τις καλλιτεχνικές συναντήσεις μεταξύ των μουσικών, όπως τόνισε η κριτική επιτροπή.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στις 7 Ιουνίου στη Βαρκελώνη, στο περίπτερο "Mies van der Rohe".

Οι νικητές επιλέχθηκαν μέσα από 335 συμμετοχές. Οι άλλοι φιναλίστ ήταν: Market Hall (Γάνδη, Βέλγιο), Superkilen (Κοπεγχάγη, Δανία), Οίκος Ευγηρίας (Alcácer do Sal, Πορτογαλία) και Metropol Parasol (Σεβίλλη, Ισπανία).

Υποψήφια για το βραβείο μπορούν να είναι όλα τα κτίρια που δεν έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια από την ολοκλήρωσή τους και εξυπηρετούν τη ζωή στην πόλη, από ιδιωτικές κατοικίες έως κτίρια υποδομών μεγάλης κλίμακας.

Ο κλάδος της αρχιτεκτονικής δίνει άμεση απασχόληση σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο εργαζομένους και συμβάλλει σημαντικά στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ.

Το πρόγραμμα "Πολιτισμός" της ΕΕ – με συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-13 – χρηματοδοτεί σχέδια συνεργασίας στους τομείς της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής DeutschEnglishfrançais

Πρόγραμμα "Πολιτισμός" της ΕΕ DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι