Sti

Europas nye arkitektur – en hyldest til talent - 21/05/2013

Harpa – Reykjaviks nye koncertsal og konferencecenter © EU

Koncertsalen og konferencecenteret Harpa i Reykjavik vinder Mies van der Rohe-prisen 2013 for moderne arkitektur.

Bygningen har været med til at ændre Reykjaviks havn og give den nyt liv, udtaler juryen. Harpa Englishespañol er tegnet af Henning Larsen Architects, Batteríið Architects og Studio Olafur Eliasson.

"Harpas ikoniske og transparente, porøse 'quasi-brick' fremstår som et konstant foranderligt spil af farvet lys og fremmer dialogen mellem Reykjavik by og bygningens indre liv", udtaler formanden for juryen.

EU's pris for moderne arkitektur – også kendt som Mies van der Rohe-prisen – gives som en udmærkelse og en gulerod for nye talenter inden for arkitekturen.

Nyt talent

Juryen gav særprisen for nyt talent inden for arkitekturen til María Langarita og Víctor Navarro for Nave de Música Matadero Englishespañol i Madrid.

Bygningen blev opført på bare 2 måneder til en musikfestival i lagerbygninger fra begyndelsen af forrige århundrede. Den levede op til festivalens tekniske krav og fremmede og berigede samtidig kunstneriske møder mellem musikerne, sagde juryen.

Priserne vil blive overrakt ved en ceremoni den 7. juni i Mies van der Rohe-pavillonen i Barcelona.

Vinderne blev udvalgt blandt 335 nominerede. En af finalisterne var det nyskabende projekt Superkilen på Nørrebro i København.

Enhver bygning, der er under to år gammel, og som er med til at skabe liv i byen, kan indstilles. Det kan være alt fra et privat hjem til et stort infrastrukturprojekt.

Over en halv million mennesker arbejder direkte med arkitektur, som spiller en vigtig rolle i den kulturelle og kreative sektor, der skaber 4,5 % af EU's BNP.

EU's kulturprogram – som har et samlet budget på 400 mio. euro (næsten 3 mia. kroner) for perioden 2007-2013 – støtter samarbejdsprojekter inden for arkitektur og kulturarv.

Mere om EU's arkitekturpris DeutschEnglishfrançais

EU's kulturprogram DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links