Навигационна пътека

Новата архитектура на Европа – отличия за талантите - 21/05/2013

Harpa – концертна зала и конферентен център в Рейкявик, Исландия © ЕС

Залата за концерти и конференции Harpa в Рейкявик, Исландия, спечели наградата за съвременна архитектура „Мис ван дер Рое“ за 2013 г.

Според журито тази сграда е дала нов облик и е вдъхнала нов живот на пристанището на Рейкявик. Harpa Englishespañol е проектирана от Henning Larsen Architects, Batteríið Architects и Studio Olafur Eliasson.

„Емблематичната прозрачна пореста квазитухла, от която е изградена Harpa, поражда неспирна игра на светлината и стимулира диалога между града и вътрешността на сградата“, каза председателят на журито.

Провеждащият се на всеки две години конкурс на ЕС за съвременна архитектура, известен също като награда „Мис ван дер Рое“, отличава върховите постижения и насърчава новите таланти в областта на архитектурата.

Нови таланти

Журито присъди специалната награда за обещаващ архитект на Мария Лангарита и Виктор Наваро за Nave de Música Matadero Englishespañol (Музикална академия Red Bull) в Мадрид, Испания.

Сградата е построена само за два месеца, за да подслони музикален фестивал в складов комплекс от началото на ХХ век. Според журито тя не само е отвърнала на техническите нужди на събитието, но и е насърчила и обогатила творческите срещи между музикантите.

Наградите ще бъдат връчени на церемония на 7 юни в павилиона на Мис ван дер Рое в Барселона.

Лауреатите бяха избрани измежду 335 участници. Сред тях бяха и български проекти, като например жилищен комплекс „Червената ябълка“ (Red Apple) в София, „Къщата на равноденствието“ (Equinox House) в Каварна и хотел „Еуфория“ в Боровец.

Всяка сграда на по-малко от две години, чрез която се допринася за качеството на градския живот – от частен дом до голям инфраструктурен проект – може да бъде номинирана за участие.

В сферата на архитектурата са пряко заети над половин милион души. Тя има значителен принос за културните и творческите индустрии, които представляват 4,5 % от брутния вътрешен продукт на ЕС.

По програма „Култура“ на ЕС, която е с общ бюджет от 400 млн. евро за 2007 – 2013 г., се подкрепят съвместни проекти в областта на архитектурата и културното наследство.

Награда на ЕС за архитектура DeutschEnglishfrançais

Програма „Култура“ на ЕС DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки