Sökväg

Strömmande filmer på internet har gett oss ett mycket större tv- och filmutbud än tidigare men föranleder också en mängd frågor. Hur tycker du att EU ska göra så att alla parter blir nöjda?

Allt fler tittar på tv-program och film på sina internetanslutna tv-apparater, datorer, surfplattor, smarta telefoner och spelkonsoler. Internet-tv gör att vi kan titta på vad vi vill, när vi vill och var vi vill.

Men de traditionella programföretagen hävdar att de bolag som sänder på internet har en orättvis konkurrensfördel eftersom de inte omfattas av samma regler och tillsyn.

Kommissionen är medveten om problemet och anser att det krävs en gemensam EU-strategi – en strategi som också ger konsumenterna bättre tjänster och ett större utbud till rimliga priser.

Innan kommissionen lägger fram några förslag vill vi gärna veta vad du tycker. Delta i vårt samråd och svara på vår enkät English – ”Förberedelse för en helt integrerad audiovisuell värld: tillväxt, nyskapande och värderingar”. Enkäten är öppen till augusti 2013 och ger dig tillfälle att kommentera frågorna i vårt debattunderlag DeutschEnglishfrançais där du kan läsa mer. Vi vill bland annat veta följande:

  • Hur kan vi hjälpa EU:s programföretag att klara sig i konkurrensen med internationella företag (framför allt de amerikanska)?
  • Hur ska vi skydda europeiska värderingar och principer – mediefrihet, skydd av barn, tillgänglighet för användare med funktionsnedsättning osv.?
  • Hur sörjer vi för gemensamma standarder så att man får samma tillgång till internet-tv och audiovisuellt innehåll i hela EU?
  • Hur ska filmer, tv-program och annat audiovisuellt innehåll finansieras?
  • Hur ska sektorn regleras så att vi får en öppen och varierad tv-bransch?

Internet-tv blir hela tiden större. Den nya verkligheten diskuteras redan i flera EU-länder och i Europaparlamentet.

Risken är att de olika debatterna leder till en snårskog av olika regler i EU, vilket skulle bromsa utvecklingen och försämra utbudet.

Därför är det bättre att snabbt enas om en gemensam hållning inom EU. Kommissionen har för närvarande ingen favoritlösning utan vill titta på alla alternativ innan man lägger fram några förslag. Ett alternativ är att uppdatera EU-reglerna om audiovisuella tjänster English .

Kommissionen har dessutom nyligen inlett två samråd på närliggande områden, nämligen ett om frihet och pluralism English och ett om oberoende för tillsynsmyndigheter English inom audiovisuella medier. Deadline för dessa samråd är den 14 juni 2013.

Läs mer om audiovisuella tjänster English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar