Navigacijska pot

Internetni prenos omoča večjo ponudbo televizijskih oddaj in filmov. Evropska komisija zbira mnenja javnosti o tem, kako to področje urediti v splošno korist in zadovoljstvo.

Vse več ljudi si televizijske programe in celovečerne filme ogleda na televizijskem sprejemniku, ki je priključen na internet, na zaslonu svojega računalnika oziroma prenosnika, na tablici, pametnem telefonu in igralnih konzolah. Te nove tehnologije nam namreč omogočajo, da gledamo, kar želimo, ko želimo in kjer želimo.

Toda tradicionalni ponudniki televizijskih vsebin se pritožujejo, da jih to postavlja v neenak položaj, saj za internetne ponudnike ne veljajo enaka pravila in nadzor.

Evropska komisija se zaveda teh težav. Potreben je skupen pristop EU, ki bo potrošnikom hkrati omogočil boljše storitve in ponudbo ter poštene cene.

Komisija želi pripraviti predloge na podlagi mnenja deležnikov in javnosti, zato začenja javno posvetovanje English z naslovom Priprave na popolnoma prepleten avdiovizualni svet: rast, ustvarjanje, vrednote. Posvetovanje bo trajalo do konca avgusta 2013, Komisija pa v svojem dokumentu DeutschEnglishfrançais izpostavlja najpomembnejša vprašanja:

  • konkurenčnost ponudnikov EU v primerjavi z mednarodnimi (zlasti ameriškimi)
  • varstvo evropskih vrednot in načel: svoboda medijev, zaščita orok, dostop za invalidne uporabnike itd.
  • uveljavljanje skupnih standardov, da bodo lahko uporabniki dostopali do digitalnih televizijskih in avdiovizualnih vsebin povsod v EU
  • financiranje filmov, televizijskih oddaj in drugih avdiovizualnih vsebin
  • javna regulacija, ki bo omogočilo odprtost in raznovrstnost televizijskih vsebin.

Internetna televizija je že predmet razprav v raznih državah EU in Evropskem parlamentu.

Posledica vseh teh razprav bi lahko bila različna pravila po Evropski uniji, kar bi zaustavilo rast trga in potrošnike prikrajšalo za boljšo dostopnost avdiovizualnih vsebin.

Dobro bi torej bilo, da bi čimprej sprejeli skupno politiko EU. Evropska komisija ni naklonjena nobeni posebni možnosti in bo pri pripravi predlogov upoštevala vse možnosti. Ena med njimi je tudi posodobitev pravil EU o avdiovizualnih storitvah English .

Komisija je hkrati začela še posvetovanje o dveh sorodnih temah: o svobodi in pluralnosti medijev English in o neodvisnosti nacionalnih regulatorjev English avdiovizualnega sektorja. Ti posvetovanji se bosta zaključili 14. junija 2013.

Več o avdiovizualnih storitvah English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave