Kruimelpad

Internetuitzendingen – openbare raadpleging - 25/04/2013

Dankzij videostreaming via internet kunnen mensen nu kiezen uit meer tv-programma's en films. We willen weten wat u denkt over het EU-beleid in dit verband.

Steeds meer mensen bekijken programma's en films via hun internet-tv, desk- of laptopcomputer, tablet, smartphone of spelconsole. Zo kunnen ze kijken wat ze willen, wanneer ze willen en waar ze willen.

Maar traditionele omroepen klagen dat het om oneerlijke concurrentie gaat, omdat internetomroepen niet onder dezelfde regels en hetzelfde toezicht vallen.

De Europese Commissie erkent dat er een probleem is. Er moet een gezamenlijke EU-aanpak komen, waardoor consumenten een betere diensteverlening en meer keuze krijgen tegen redelijke prijzen.

Voordat de Commissie een regeling voorstelt, vraagt zij u om uw mening via een openbare raadpleging English , "Naar een volledig samengesmolten audivisuele wereld: groei, creatie en waarden". Tot eind augustus 2013 kunt u antwoorden op de vragen uit de discussienota DeutschEnglishfrançais onder meer over:

  • steun aan EU-omroepen om beter internationaal te kunnen concurreren (in het bijzonder met VS-ondernemingen)
  • handhaving van Europese waarden en beginselen, zoals mediavrijheid, bescherming van kinderen en toegang voor gehandicapten
  • gemeenschappelijke normen zodat consumenten digitale uitzendingen en audiovisueel materiaal uit de hele EU kunnen ontvangen
  • financiering van films, tv-programma's en andere audiovisueel materiaal
  • regelgeving door de overheid met het oog op een open en gevarieerd omroepbestel

In verscheidene EU-landen en het Europees Parlement wordt al gediscussieerd over die overgang naar internettelevisie.

Dat zou ertoe kunnen leiden dat er overal andere regels gaan gelden in de EU, wat de groei van de markt zou afremmen en de consumenten minder keuze zou geven.

Daarom moet er snel een gemeenschappelijk EU-beleid komen. De Commissie heeft nog geen duidelijke keuze gemaakt, maar zal alle mogelijkheden overwegen voor zij een voorstel doet. Eén mogelijkheid is het actualiseren van de EU-regels voor audiovisuele diensten English .

Er lopen in dit verband nog twee andere openbare raadplegingen, over vrijheid en pluralisme van de media English en over de onafhankelijkheid van nationale regelgevingsinstanties English voor de audiovisuele sector. Beide worden afgesloten op 14 juni 2013.

Meer over audiovisule diensten English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links