Navigációs útvonal

Az internetes műsorszórás révén még több TV-műsor és mozifilm közül választhat a néző – ossza meg velünk véleményét arról, mit tehet az EU azért, hogy mindenki élni tudjon az új lehetőséggel.

Egyre többen vannak, akik a tévéműsorokat internetes kapcsolattal rendelkező televíziókészüléken, asztali vagy hordozható számítógépen, táblagépen, okostelefonon vagy játékkonzolon nézik meg. Így kedvenc műsoraikat és filmjeiket ott és akkor tekinthetik meg, ahol és amikor akarják.

De a hagyományos műsorszolgáltatók szerint az internetes műsorszórás szereplői tisztességtelen versenyelőnyt élveznek, mert más működési és felügyeleti szabályok vonatkoznak rájuk.

A Bizottság tudatában van annak, hogy ez problémát jelent. Úgy látja, hogy közös uniós közelítésmódra van szükség, mely biztosítaná az egyenlő versenyfeltételeket, valamint azt, hogy hogy a fogyasztók tisztességes árakon magasabb színvonalú szolgáltatásokban részesüljenek, és a programok nagyobb választéka legyen elérhető számukra.

A Bizottság, mielőtt javaslatot dolgoz ki, nyilvános konzultációt English indít az „Előkészületek az audiovizuális világ teljes konvergenciájára: növekedés, alkotómunka és értékek” című vitairatában (zöld könyvben) DeutschEnglishfrançais feltett kérdésekről. Az érdekelt szervezetek és az európai polgárok 2013. augusztus végéig fejthetik ki véleményüket, egyebek mellett az alábbi elképzelésekkel kapcsolatban:

  • olyan feltételek kialakítása, amelyek lehetővé teszik az uniós műsorszolgáltatóknak, hogy felvegyék a versenyt a nemzetközi (különösen az amerikai) konkurenciával,
  • az európai értékek és alapelvek érvényesítése (médiaszabadság, a gyermekek védelme, a fogyatékos személyek hozzáférésének biztosítása stb.),
  • egységes szabványok kidolgozása, hogy a felhasználók számára az EU-ban mindenütt elérhetők legyenek a digitális műsorok és az audiovizuális tartalmak,
  • a filmek, TV-műsorok és egyéb audiovizuális tartalmak anyagi támogatása,
  • olyan közös szabályok kialakítása, amelyek elősegítik a műsorszóró ágazat nyitottságát és sokszínűségét.

Az internetes műsorszórásra történő átállás már több tagállamban és az Európai Parlamentben is előrehaladott vita tárgya.

Félő, hogy az egymással párhuzamos viták eredményeképpen eltérő szabályok kerülnek bevezetésre az EU országaiban, ami visszafogná a piac növekedését, és veszélyeztetné annak a célkitűzésnek a megvalósulását, hogy ezek a szolgáltatások a lehető legkönnyebben hozzáférhetők legyenek a fogyasztók számára.

Ezért lenne fontos minél hamarabb közös uniós keretet szabni ezen a területen. A Bizottság még nem határozta meg a cselekvés konkrét irányát: mielőtt javaslatot dolgoz ki, minden lehetőséget mérlegelni fog. Az egyik ilyen lehetőség az audiovizuális szolgáltatásokra English vonatkozó uniós jogszabályok naprakésszé tétele.

A Bizottság nemrégiben két másik, e témához kapcsolódó nyilvános konzultációt is meghirdetett, egyet a média szabadságáról és pluralizmusáról English, egyet pedig az audiovizuális médiát felügyelő hatóságok függetlenségéről English. Ez a két konzultáció 2013. június 14-ig tart.

További tudnivalók az audiovizuális szolgáltatásokról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek