Διαδρομή πλοήγησης

Χάρη στο βίντεο συνεχούς ροής μέσω του διαδικτύου, αυξάνονται οι επιλογές για τηλεοπτικά προγράμματα και ταινίες. Οι απόψεις σας μάς είναι απαραίτητες προκειμένου να διαμορφώσουμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση από την οποία μπορούν να επωφεληθούν όλοι.

Όλο και περισσότερα άτομα παρακολουθούν προγράμματα και ταινίες σε τηλεοράσεις συνδεδεμένες με το διαδίκτυο, επιτραπέζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, υπολογιστές-ταμπλέτες, έξυπνα τηλέφωνα και κονσόλες παιχνιδιών. Με τον τρόπο αυτόν, μπορούν να βλέπουν ό,τι θέλουν, όταν το θέλουν και όπου το θέλουν.

Όμως, οι παραδοσιακοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δηλώνουν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, υποστηρίζοντας ότι οι φορείς διαδικτυακών μεταδόσεων δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες και την ίδια ρυθμιστική εποπτεία.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα. Χρειάζεται μια κοινή προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ, χάρη στην οποία θα παρέχονται στους καταναλωτές καλύτερες υπηρεσίες και μεγαλύτερη επιλογή σε λογικές τιμές.

Προτού υποβάλει προτάσεις, η Επιτροπή ζητά τη γνώμη σας μέσω δημόσιας διαβούλευσης English με τίτλο "Προετοιμασία ενός οπτικοακουστικού κόσμου σε πλήρη σύγκλιση: ανάπτυξη, δημιουργία και αξίες". Μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2013 μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις που περιέχονται στο έγγραφο συζήτησης DeutschEnglishfrançais, το οποίο επισημαίνει θέματα που πρόκειται να εξεταστούν, όπως:

  • η παροχή βοήθειας στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΕ, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με διεθνείς επιχειρήσεις του κλάδου (ιδίως των ΗΠΑ)
  • η προάσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, όπως η ελευθερία των μέσων επικοινωνίας, η προστασία των παιδιών, η προσβασιμότητα για χρήστες με αναπηρία κ.λπ.
  • η προώθηση κοινών προτύπων, ώστε οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και οπτικοακουστικό περιεχόμενο από κάθε σημείο της ΕΕ
  • η χρηματοδότηση κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών και άλλου οπτικοακουστικού υλικού
  • η θέσπιση κοινού ρυθμιστικού πλαισίου, με στόχο την προώθηση ανοιχτών ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών που θα χαρακτηρίζονται από πολυμορφία.

Η νέα αυτή κατάσταση όσον αφορά τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις στο διαδίκτυο συζητείται ήδη σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι διάφορες συζητήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα συνονθύλευμα διαφορετικών κανόνων στην ΕΕ, που θα επιβράδυνε την ανάπτυξη της αγοράς και θα στερούσε από τους καταναλωτές την καλύτερη δυνατή πρόσβαση.

Για τον λόγο αυτό, θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει σύντομα μια κοινή πολιτική της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα. Η Επιτροπή δεν τάσσεται υπέρ καμίας συγκεκριμένης επιλογής αυτή τη στιγμή, αλλά θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες προτού διατυπώσει τις προτάσεις της. Μια από τις δυνατότητες αυτές θα ήταν να επικαιροποιήσει τους κανόνες της ΕΕ για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες English .

Παράλληλα, η Επιτροπή ξεκίνησε πρόσφατα δημόσιες διαβουλεύσεις: μία για την ελευθερία και την πολυφωνία English των μέσων ενημέρωσης, και μία άλλη για την ανεξαρτησία των εθνικών ρυθμιστικών αρχών English στον οπτικοακουστικό τομέα. Η προθεσμία για την υποβολή παρατηρήσεων λήγει στις 14 Ιουνίου 2013.

Περισσότερα για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι