Навигационна пътека

Стриймингът на видео по интернет предоставя по-голям избор от телевизионни програми и филми на хората – искаме да чуем какво мислите за евентуален европейски подход в тази област, който да е от полза за всички.

Все повече хора избират да гледат програми и филми на своите свързани с интернет телевизори, настолни или преносими компютри, таблети, смартфони и конзоли за игри. По този начин те могат да гледат каквото искат, когато и където поискат.

Традиционните оператори обаче твърдят, че това е нелоялна конкуренция, тъй като компаниите, излъчващи по интернет, не подлежат на същите изисквания и регулаторен надзор.

Комисията отчита наличието на проблем. Необходимо е решение на равнище ЕС, което същевременно осигурява на потребителите по-добро обслужване и повече избор на разумни цени.

Преди да излезе с предложения, Комисията се допитва до вас чрез обществена консултация English – „Подготовка за един напълно интегриран аудиовизуален свят: растеж, творчество и ценности“. До края на август 2013 г. можете да коментирате по въпросите, изложени в документа за обсъждане DeutschEnglishfrançais. Те включват:

  • подпомагане на излъчващите оператори от ЕС да се конкурират с международни компании (особено компаниите в САЩ);
  • защита на европейските ценности и принципи – свобода на медиите, закрила на децата, достъпност за потребители с увреждания и др.;
  • насърчаване на общи стандарти, за да могат потребителите да имат достъп до цифрови излъчвания и аудиовизуално съдържание от всяка точка на Съюза;
  • финансиране на филми, телевизионни програми и друго аудиовизуално съдържание;
  • публично регулиране за стимулиране на открита и разнообразна медийна индустрия.

Преминаването към излъчване по интернет вече се обсъжда в няколко страни от ЕС и в Европейския парламент.

Тези дебати могат да доведат до смесица от различни правила в Съюза, възпрепятстващи растежа на пазара и лишаващи потребителите от най-добрия възможен достъп.

Ето защо изглежда разумно бързо да се приеме обща политика на ЕС в тази област. Засега Комисията не подкрепя един или друг подход, но ще разгледа всички възможности, преди да направи своите предложения. Една от възможностите е да се актуализират правилата на ЕС за аудиовизуалните услуги English .

Наскоро Комисията даде начало и на други обществени консултации по темата – за плурализма и свободата на медиите English и за независимостта на националните регулаторни органи English в аудиовизуалния сектор. Крайният срок за участие в тях е 14 юни 2013 г.

Повече за аудиовизуалните услуги English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки