Navigacijska pot

Strategija za ustvarjalnost in kulturo - 01/10/2012

Z novim načrtom bo evropski kulturni in ustvarjalni sektor okrepil svojo konkurenčnost ter zagotovil nova delovna mesta in gospodarsko rast.

Sektor kulture in ustvarjalnosti se v današnjem času spopada z novimi izzivi – prihod digitalnih tehnologij, globalizacija in sprememba vedenja potrošnikov.

Tako denimo ustvarjalna podjetja pogosto težko pridobijo naložbena sredstva za uvedbo digitalnih tehnologij, s čimer bi lahko zmanjšala proizvodne stroške in se širila na nove trge.

Evropska komisija je zato predlagala sveženj ukrepov English , s katerimi bi na nacionalni in evropski ravni pomagali podjetjem pri pridobivanju potrebnega znanja in naložb.

Pomoč je v času gospodarske krize v Evropi še kako potrebna. V ustvarjalnem sektorju, ki zajema arhitekturo, umetnostno obrt, kulturno dediščino, oblikovanje, festivale, modo, film, glasbo, odrske in vizualne umetnosti, knjižnice, založbe, radio in televizijo, je zaposlenih skoraj 8,5 milijona ljudi.

Sektor predstavlja približno 4,5 % BDP Evropske unije, znatno prispeva tudi k uspešnosti drugih panog, saj so inovacije pogosto neločljivo povezane z ustvarjalnostjo in oblikovanjem.

Neposredni ukrepi

Komisija je vse države članice EU pozvala, naj se osredotočijo na zagotavljanje ustreznega znanja in dostopa do sredstev, povečanje konkurenčnosti in izvoza ter krepitev vezi z drugimi panogami.

Na ravni EU je Komisija predlagala strateško uporabo 1,8 milijarde evrov iz programa Ustvarjalna Evropa DeutschEnglishfrançais (2014–2020) in drugih obstoječih sredstev. Med načrti so še:

  • spodbujanje podjetništva z zmanjšanjem birokratskih zahtev za mala podjetja, ki predstavljajo velik delež sektorja kulture in ustvarjalnosti,
  • povezovanje digitalnega trga EU, denimo s skupnim pristopom k zaščiti pravic intelektualne lastnine in zmanjšanju količine ponarejenega blaga v prodaji na internetu,
  • spodbujanje mreženja in izmenjave dobrih poslovnih praks v Evropi,
  • jamstva za bančna posojila, kar bo ustvarjalnim podjetjem in organizacijam olajšalo dostop do finančnih sredstev,
  • ukrepi za pomoč pri pridobivanju občinstva, preizkušanju poslovnih modelov in povečanju izvoza,
  • zagotavljanje sredstev za izobraževanje in usposabljanje, denimo s programom EU Erasmus za vse DeutschEnglishfrançais ,
  • uporaba obstoječih možnosti financiranja za povečanje prispevka kulture k regionalnemu in lokalnemu razvoju, in sicer v mestnih in ruralnih območjih.

Več o podpori EU v kulturi DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave