Cale de navigare

O strategie creativă - 01/10/2012

Noile măsuri vor ajuta industria culturală şi creativă din Europa să devină mai competitivă şi să genereze locuri de muncă şi creştere economică.

Trecerea la tehnologiile digitale, globalizarea şi evoluţia obiceiurilor de consum sunt principalele provocări cu care se confruntă industria de astăzi.

De exemplu, companiilor din sectorul creativ le este greu să atragă investiţiile necesare pentru a achiziţiona tehnologiile digitale care le-ar permite reducerea costurilor de producţie şi pătrunderea pe pieţe noi.

Comisia propune luarea unor măsuri English de sprijin, atât la nivel naţional, cât şi european, care prevăd promovarea dezvoltării competenţelor şi acordarea de finanţare.

Acestea sunt cu atât mai importante cu cât Europa se află în plină criză economică. Aproximativ 8,5 milioane de persoane îşi desfăşoară activitatea în sectorul creativ care include arhitectura, artizanatul artistic, patrimoniul cultural, design-ul, festivalurile, moda, cinematograful, muzica, artele vizuale şi interpretative, bibliotecile, editurile, radioul şi televiziunea.

Acest sector reprezintă 4,5% din PIB-ul UE şi contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea altor industrii, în care inovarea se bazează, din ce în ce mai mult, pe creativitate şi design.

Măsuri directe

Comisia invită ţările UE să facă eforturi pentru a ameliora competenţele şi accesul la finanţare, pentru a stimula competitivitatea, pentru a încuraja exporturile şi pentru a consolida legăturile cu celelalte sectoare de activitate.

La nivel european, Comisia propune folosirea strategică a tuturor fondurilor existente, inclusiv a bugetului de 1,8 miliarde de euro de care va dispune programul „Europa Creativă” DeutschEnglishfrançais în perioada 2014-2020. Măsurile includ:

  • încurajarea antreprenoriatului prin reducerea birocraţiei pentru întreprinderile mici, care reprezintă un segment important al sectorului cultural şi creativ
  • dezvoltarea pieţei digitale europene, de exemplu printr-o abordare comună în ceea ce priveşte protejarea drepturilor de proprietate intelectuală şi reducerea cantităţii de bunuri contrafăcute vândute pe internet
  • promovarea creării de reţele şi a schimbului de bune practici la nivel european
  • garantarea împrumuturilor bancare pentru a facilita accesul la finanţare pentru întreprinderile şi organizaţiile din sectorul creativ
  • sprijinirea măsurilor care contribuie la formarea şi atragerea publicului, testarea modelelor economice şi creşterea exporturilor
  • finanţarea educaţiei şi formării, de exemplu prin programul Erasmus pentru toţi DeutschEnglishfrançais
  • utilizarea unei din părţi din fondurile existente pentru a spori contribuţia pe care o aduce cultura la dezvoltarea regională şi locală, atât în zonele urbane, cât şi în cele rurale.

Mai multe despre sprijinul UE în favoarea culturii DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile