Kruimelpad

Een creatieve strategie - 01/10/2012

Er ligt een plan op tafel voor meer concurrentievermogen, banen en groei in de Europese culturele en creatieve sector.

Digitalisering, globalisering en veranderend consumentengedrag zijn maar enkele van de vele uitdagingen voor bedrijven vandaag de dag.

In de creatieve sector vinden ondernemers maar moeilijk investeerders voor bijvoorbeeld de overstap naar digitale technologie, terwijl dat hard nodig is om de productiekosten te drukken en nieuwe markten aan te boren.

De Commissie komt daarom met allerlei maatregelen English om talenten groeikansen te geven en geld beschikbaar te stellen, zowel op nationaal als EU-niveau.

Die steun in de rug is nodig, juist nu Europa midden in een economische crisis zit. Er werken zo'n 8,5 miljoen mensen in creatieve branches als architectuur, beeldende kunst, cultureel erfgoed, design, festivals, mode, film, muziek, podiumkunsten, visuele kunst, bibliotheken, uitgeverijen, radio en televisie.

Ze zorgen samen voor 4,5% van het bbp van de EU en leveren belangrijke input voor andere sectoren, waar innovatie steeds meer wordt bepaald door creativiteit en design.

De koe bij de horens

De Commissie maant de EU-landen aan om deze sector meer opleidings- en financieringsmogelijkheden te bieden om zo het concurrentievermogen, de export en de samenwerking met andere sectoren te stimuleren.

Op EU-niveau wil de Commissie vooral de 1,8 miljard euro van het volgende Creatief Europa DeutschEnglishfrançais -programma (2014-2020) en geld uit andere bestaande fondsen strategisch gebruiken. Om een paar plannen te noemen:

  • minder bureaucratie voor kleine bedrijven, waarvan er in de culturele en creatieve sector relatief veel zijn
  • een gemeenschappelijke aanpak voor de digitale markt in de EU (bescherming van intellectuele eigendomsrechten, bestrijding van handel in namaak via internet enz.)
  • meer netwerken en uitwisseling van goede methoden tussen bedrijven in Europa
  • garanties voor bankleningen aan creatieve bedrijven en organisaties
  • subsidies om naamsbekendheid op te bouwen, businessmodellen te testen en de wereldwijde export te stimuleren
  • geld voor onderwijs en opleiding, bijvoorbeeld via het EU-programma Erasmus voor iedereen DeutschEnglishfrançais
  • met bestaande subsidies nog meer cultuur inzetten voor de ontwikkeling van stad en platteland.

Meer over de EU-steun voor cultuur DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links