Sökväg

Svart tavla med spanska och engelska ord © iStockphoto

Från speakdejting i Prag till rapptävling i Århus – hela Europa firar den europeiska språkdagen den 26 september 2012.

De språkintresserade kan också gå på språkcafé på Europahuset i Stockholm, höra sagor på olika språk på Åbo stadsbibliotek eller gå på språkcocktail i Budapest. Det är bara några av alla de evenemang som ordnas runtom i Europa den 26 september.

EU har 23 officiella språk, cirka 60 regionala språk och minoritetsspråk (t.ex. katalanska och walesiska) och över 175 invandrarspråk. EU vill värna mångfalden och uppmuntra fler att lära sig främmande språk. Språkkunskaper gör det lättare att bo och arbeta utomlands och grannländer kan bättre samverka och förstå varandra.

EU:s mest kända språkinitiativ är Erasmus DeutschEnglishfrançais , som varje år ger över 230 000 unga människor möjlighet att studera utomlands. Sammanlagt satsar EU varje år cirka en miljard euro på Erasmus och andra program för yrkesutbildning, volontärarbete och ungdomsverksamhet utomlands.

Det nya programmet Erasmus för alla DeutschEnglishfrançais kommer att erbjuda nästan dubbelt så många platser mellan 2014 och 2020. EU-kommissionens förslag diskuteras för närvarande i Europaparlamentet och ministerrådet.

EU vill att alla barn ska få lära sig minst två främmande språk redan i tidig ålder.

För tio år sedan inrättades den europeiska kvalitetsutmärkelsen för språkundervisning som går till särskilt innovativa projekt. I år delas utmärkelserna för första gången ut vid en särskild prisceremoni i samband med EU-konferensen om språkinlärning och språkens roll i en globaliserad värld.

Europeiska språkdagen arrangeras gemensamt av EU-kommissionen och Europarådet DeutschEnglishfrançaisitaliano .

Läs mer om EU och språk

Internationell forskning om tidig språkinlärning English (rapport från Storbritannien)

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar