Navigacijska pot

Govorite evropsko? - 25/09/2012

Tabla s španskimi in angleškimi besedami © iStockphoto

Jezikovni zmenki v Pragi, reperski koncert v Aarhusu: začenjajo se prireditve ob evropskem dnevu jezikov 2012.

Jezikovni navdušenci se lahko preskusijo še v tujejezični poeziji v Cardiffu ali se lotijo učenja jezika v jezikovni kavarni v Ljubljani, Sofiji ali Budimpešti. 26. septembra se bodo podobne prireditve zvrstile po vsej Evropi .

V Evropski uniji je 23 uradnih jezikov, približno 60 regionalnih in manjšinjskih jezikov (denimo katalonščina in valižanščina) in več kot 175 jezikov priseljencev. Evropska unija si prizadeva zavarovati to jezikovno različnost in spodbuditi prebivalce k učenju evropskih jezikov. Z znanjem jezikov se je posameznikom laže preseliti in zaposliti na tujem, prebivalcem sosednjih držav se je laže medsebojno sporazumevati in sodelovati.

Najbolj znana jezikovna pobuda EU je Erasmus DeutschEnglishfrançais , ki vsako leto omogoči študij v tujini več kot 230 000 mladim. Erasmusu in drugim programom, ki državljanom EU ponujajo poklicno izpopolnjevanje, prostovoljsko delo ali delo z mladimi v tujini, EU vsako leto nameni približno milijardo evrov.

Število razpoložljivih mest se bo v obdobju 2014–2020 skoraj podvojilo z novim programom Erasmus za vse DeutschEnglishfrançais. Predlog programa zdaj obravnavajo poslanci Evropskega parlamenta in ministri 27 držav EU.

Evropska unija se zavzema za zgodnji jezikovni pouk pri otrocih, ki naj bi se poleg materinščine učili vsaj še dveh tujih jezikov.

Pred desetimi leti je uvedla evropsko jezikovno priznanje, namenjeno posebej inovativnim projektom učenja in poučevanja jezika. Letos bodo priznanje prvič podelili izjemnim projektom, ki se ukvarjajo z izboljšavami v jezikovnem pouku in z vlogo jezikov v globaliziranem svetu.

Evropski dan jezikov skupaj organizirata Evropska komisija in Svet Evrope DeutschEnglishfrançaisitaliano .

Več o jezikih EU

Spoznanja iz tujine: mednarodni pregled osnovnošolskega pouka jezikov English (poročilo)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave