Cale de navigare

Vorbiţi limba europeană? - 25/09/2012

Cuvinte în spaniolă şi engleză scrise pe o tablă © iStockphoto

UE sărbătoreşte Ziua europeană a limbilor 2012 organizând diverse manifestări pe tot continentul: de la „speak-dating” la Praga, la un concurs de rap la Aarhus.

Cei pasionaţi de limbile străine mai pot participa la un concurs de poezie în Cardiff sau se pot familiariza cu diverse tipuri de limbaj într-o cafenea din Sofia sau într-un bar din Budapesta. Acestea sunt numai câteva dintre evenimentele care vor avea loc în Europa , la data de 26 septembrie.

În UE se vorbesc 23 de limbi oficiale, aproximativ 60 de limbi regionale şi minoritare (ex. catalană, galeză) şi peste 175 de limbi ale migranţilor. Obiectivul este de a proteja această diversitate şi de a-i încuraja pe cetăţeni să înveţe o limbă străină, ceea ce le-ar permite să trăiască şi să muncească mai uşor într-o altă ţară europeană şi, în acelaşi timp, ar ajuta comunităţile vecine să interacţioneze mai bine.

Programul Erasmus DeutschEnglishfrançais este cea mai cunoscută iniţiativă europeană în domeniu: în fiecare an, peste 230 000 de tineri studiază în străinătate. UE alocă anual un buget de circa 1 miliard de euro pentru finanţarea programului Erasmus şi a acţiunilor care facilitează accesul cetăţenilor europeni la cursuri de formare profesională peste hotare şi la activităţi de voluntariat sau pentru tineret.

Noul program Erasmus pentru toţi DeutschEnglishfrançais ar urma să dubleze numărul locurilor disponibile în perioada 2014-2020, oferind astfel o şansă unui număr şi mai mare de cetăţeni. Această propunere a Comisiei este în discuţie în Parlamentul European şi în Consiliu.

Liderii UE ar dori ca toţi copiii să înveţe cel puţin două limbi, în afară de limba maternă, de la o vârstă fragedă.

Eticheta lingvistică europeană a fost creată pentru a recompensa proiecte inovatoare în domeniul învăţării şi predării limbilor străine. În acest an, premiile vor fi acordate pentru prima dată unor proiecte excepţionale care analizează noi metode de a ameliora învăţarea limbilor şi rolul acestora în era globalizării.

Ziua europeană a limbilor este organizată de Comisia Europeană şi de Consiliul Europei DeutschEnglishfrançaisitaliano .

Mai multe despre limbile UE

Lecţii de peste hotare: raport internaţional privind limbile English (raport)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile