Kruimelpad

Parlez-vous European? - 25/09/2012

Schoolbord met Spaanse en Engelse woorden © iStockphoto

Van "speak-daten" in Praag tot rappen in Aarhus – overal in Europa wordt de Dag van de talen 2012 gevierd.

Linguïsten in de dop kunnen zich in Cardiff wagen aan poëzie in een andere taal, of hun talen oefenen in het wereldcafé in Sofia of een talen-cocktailbar in Boedapest. En er zijn nog veel meer evenementen in heel Europa op 26 september.

De EU heeft 23 officiële talen, ongeveer 60 regionale en minderheidstalen (zoals Catalaans en Welsh) en meer dan 175 talen van migranten. Deze diversiteit moet worden beschermd en meer mensen moeten andere talen leren. Dat maakt het makkelijker in het buitenland te wonen en te werken, en het helpt taalgroepen met elkaar op te schieten.

Het bekendste taleninitiatief van de EU is Erasmus DeutschEnglishfrançais , waardoor ieder jaar ruim 230 000 jongeren in het buitenland kunnen studeren. De EU besteedt jaarlijks in totaal een miljard euro aan Erasmus en andere programma's waardoor EU-burgers naar het buitenland kunnen voor opleidingen, vrijwilligerswerk of jeugdwerk.

Dankzij het nieuwe programma Erasmus voor iedereen DeutschEnglishfrançais zouden van 2014 tot 2020 haast dubbel zoveel jongeren naar het buitenland kunnen. Over dit voorstel van de Europese Commissie wordt momenteel nog overlegd tussen het Europees Parlement en de regeringen van de 27 EU-landen.

De EU wil graag dat alle kinderen, naast hun eigen taal, nog twee andere talen leren, en dat al van heel jong.

Tien jaar geleden werd het Europees Talenlabel ingevoerd voor projecten met vernieuwend talenonderwijs. Dit jaar worden voor het eerst prijzen uitgereikt voor uitzonderlijke projecten om het leren van talen te verbeteren en over de rol van talen in een geglobaliseerde wereld.

De Europese Dag van de talen wordt door de Europese Commissie en de Raad van Europa DeutschEnglishfrançaisitaliano georganiseerd.

Meer over EU-talen

Lessons from abroad: international review of primary languages English (rapport over talenonderwijs op de lagere school)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links