Navigointipolku

Tule mukaan kielten päivän tapahtumiin! - 25/09/2012

Liitutaulu, jolla on espanjan- ja englanninkielisiä sanoja © iStockphoto

Euroopan kielten päivänä 26.9. järjestetään kieliin liittyviä tilaisuuksia eri puolilla Eurooppaa – Suomessa muun muassa Turussa, Helsingissä ja Jyväskylässä.

Kielten päivän Suomen päätapahtuma on tänä vuonna Turun kaupunginkirjastossa. Ohjelmassa on kirjailijavierailuja, monikielisiä satutuokioita, kielikahvila sekä luentoja ja keskustelua kielten oppimisesta, kääntämisen haasteista ja kääntämisen merkityksestä EU:ssa.

Helsingin kulttuurikeskus Caisassa voi osallistua esimerkiksi työpajoihin, joissa tutustutaan uusiin kieliin, maihin ja kulttuureihin. Jyväskylän Seminaarinmäen kampuksen pääkirjastolla juhlitaan kieliä koko viikko: tarjolla on muun muassa kieliaiheisia tietovisoja, tehtäviä ja testejä.

Kielten teemapäivän johdosta järjestetään vastaavanlaisia tapahtumia peräti 47 maassa eri puolilla Eurooppaa .

EU:ssa on 23 virallisen EU-kielen lisäksi noin 60 alue- tai vähemmistökieltä, joita ovat esimerkiksi saamen kielet, katalaani ja kymri. Lisäksi Euroopassa puhutaan yli 175:tä maahanmuuttajien kieltä. Teemapäivän tavoitteena on ylläpitää Euroopan kulttuurien ja kielten moninaisuutta ja innostaa kaikenikäisiä opiskelemaan kieliä. Kielitaito helpottaa matkustelua ja työskentelyä ulkomailla sekä edistää kansojen ja yhteisöjen vuorovaikutusta ja yhteisymmärrystä.

EU:n tunnetuin kieliin liittyvä ohjelma on Erasmus DeutschEnglishfrançais , jonka tuella joka vuosi yli 230 000 nuorta pääsee ulkomaille opiskelemaan. Ulkomailla tapahtuvaan opiskeluun, vapaaehtoistoimintaan tai nuorisotyöhön suunnataan EU-tukea vuosittain yhteensä noin miljardi euroa.

Kaudelle 2014–2020 on suunnitteilla uusi Yhteinen Erasmus -ohjelma DeutschEnglishfrançais, jonka myötä tuensaajien määrä voi lähes kaksinkertaistua. Komission ohjelmaehdotus on parhaillaan Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden ministerien käsiteltävänä.

EU:n virallisen tavoitteen mukaan kaikkien lasten pitäisi voida pienestä pitäen opetella vähintään kahta vierasta kieltä.

Kymmenen vuotta sitten EU alkoi jakaa kielihankkeiden eurooppalaisia laatuleimoja innovatiivisille kieltenopetushankkeille. Tänä vuonna jaetaan ensi kertaa myös palkintoja hankkeille, joissa on tutkittu mahdollisuuksia tehostaa kielten oppimista ja kielten roolia globaalistuvassa maailmassa.

Euroopan kielten päivän järjestävät yhteistyössä Euroopan komissio ja Euroopan neuvosto DeutschEnglishfrançaisitaliano .

Lisätietoa EU-kielistä

Lessons from abroad: international review of primary languages English (raportti: kieltenopiskelu alemmalla perusasteella eri maissa)

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä