Διαδρομή πλοήγησης

Πίνακας με ισπανικές και αγγλικές λέξεις © iStockphoto

Πολυάριθμες εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη για τον εορτασμό της Ημέρας των Γλωσσών-2012: «ραντεβού για κουβεντούλα» στην Πράγα, διαγωνισμός ραπ μουσικής στο Άαρχους κ.λπ.

Οι νεοφώτιστοι γλωσσομαθείς μπορούν να απολαύσουν μια ξενόγλωσση ποιητική βραδιά στο Κάρντιφ, ή να εμπλουτίσουν το ξενόγλωσσο λεξιλόγιό τους σε μια πολυκοσμική καφετέρια στη Σόφια ή σ' ένα γλωσσικό κοκτέιλ-μπαρ στη Βουδαπέστη. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η ΕΕ έχει 23 επίσημες γλώσσες, 60 σχεδόν περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες (π.χ. καταλανικά και ουαλικά) και περισσότερες από 175 γλώσσες μεταναστών. Στόχος είναι να προστατευθεί αυτή η πολυμορφία και να ενθαρρυνθούν όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι να μαθαίνουν μια επιπλέον ευρωπαϊκή γλώσσα, γιατί αυτό διευκολύνει τη ζωή και την εργασία στο εξωτερικό, και μπορεί να βοηθήσει γειτονικές κοινωνίες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται προς όφελός τους.

Η πιο γνωστή πρωτοβουλία της ΕΕ στον τομέα των γλωσσών είναι το πρόγραμμα Erasmus DeutschEnglishfrançais , χάρη στο οποίο πάνω από 230.000 νέοι σπουδάζουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό. Η ΕΕ ξοδεύει συνολικά 1 δισ. περίπου ευρώ ετησίως για το πρόγραμμα αυτό, καθώς και για άλλα προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους πολίτες να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση στο εξωτερικό, να κάνουν εθελοντισμό ή να απασχοληθούν σε δραστηριότητες για νέους.

Το νέο πρόγραμμα Erasmus για όλους DeutschEnglishfrançais προβλέπει σχεδόν διπλάσιο αριθμό θέσεων για την περίοδο 2014-2020. Η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζητείται αυτή τη στιγμή από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους υπουργούς των 27 χωρών της ΕΕ.

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφωνούν ότι όλα τα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία, πρέπει να μαθαίνουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες εκτός από τη μητρική τους.

Πριν από δέκα χρόνια, δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών για ιδιαιτέρως καινοτόμα σχέδια εκμάθησης και διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Φέτος, για πρώτη φορά θα απονεμηθούν βραβεία σε εξαιρετικά σχέδια εξεύρεσης τρόπων για καλύτερη εκμάθηση των ξένων γλωσσών και ανάδειξη του ρόλου των γλωσσών σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών διοργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης DeutschEnglishfrançaisitaliano .

Περισσότερα για τις γλώσσες της ΕΕ

Lessons from abroad: international review of primary languages English (έκθεση)

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι