Sti

Parlez-vous europæisk? - 25/09/2012

Tavle med ord på spansk og engelsk © iStockphoto

Fra "tale-dating" i Prag til rapkonkurrence i Aarhus – i hele Europa fejres den europæiske sprogdag 2012 med forskellige arrangementer.

Unge sprogtalenter får mulighed for at prøve kræfter med fremmedsprogede digte i Cardiff, de kan lære slang på verdenscaféen i Sofia eller gå på sprog-cocktailbar i Budapest. Det er blot nogle af de mange arrangementer, der finder sted rundt om i Europa den 26. september.

EU har 23 officielle sprog, omkring 60 regionale sprog og mindretalssprog (som catalansk og walisisk) og over 175 sprog, som tales af indvandrere. Målet er at bevare denne diversitet og tilskynde flere til at lære andre europæiske sprog – det gør det lettere at bo og arbejde i udlandet, og det kan hjælpe nabosamfund med at tale bedre sammen og trives med hinanden.

Det mest kendte sproginitiativ i EU er Erasmus DeutschEnglishfrançais , som hvert år giver over 230 000 unge mulighed for at studere i udlandet. EU bruger i alt omkring 1 milliard euro om året på Erasmus og andre programmer, der giver EU-borgere mulighed for at tage erhvervsuddannelse eller udføre ungdomsarbejde i udlandet.

Det nye program Erasmus for alle DeutschEnglishfrançais vil næste fordoble antallet af pladser mellem 2014 og 2020. Forslaget fra Europa-Kommissionen bliver i øjeblikket drøftet af Europa-Parlamentets medlemmer og ministre fra de 27 EU-lande.

EU's ledere ser gerne, at alle børn allerede fra en meget tidlig alder undervises i mindst to sprog ud over deres modersmål.

For ti år siden blev det europæiske kvalitetsmærke for sprog oprettet for at hylde særligt innovative projekter inden for sprogundervisning. I år vil der for første gang blive uddelt priser til enestående projekter, der undersøger, hvordan man kan forbedre sprogundervisningen, og sprogets rolle i den globaliserede verden.

Den europæiske sprogdag afholdes i fællesskab af Europa-Kommissionen og Europarådet DeutschEnglishfrançaisitaliano .

Mere om EU's sprog

Lessons from abroad: international review of primary languages English (rapport)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links