Навигационна пътека

Говорите ли европейски? - 25/09/2012

Испански и английски думи на черна дъска © iStockphoto

От „спийкдейтинг“ в Прага до конкурс по рап в Орхус – с прояви в цяла Европа се отбелязва Европейският ден на езиците през 2012 г.

Млади лингвисти могат също така да изпробват силите си в поезията на чужд език в Кардиф, да изучават чужд език в „световно кафене“ в София или да участват в коктейл бар на европейските езици в Будапеща. Това са само някои от проявите в Европа на 26 септември.

В ЕС има 23 официални езика, близо 60 регионални и малцинствени езика (като каталунски и уелски) и повече от 175 езика на мигранти. Целта е опазване на това многообразие и насърчаване на повече хора да изучават друг европейски език, което прави по-лесни живота и работата в чужбина и може да помогне на съседните общности да си взаимодействат и да се разбират добре.

Най-известната инициатива на ЕС в областта на езиците е Еразъм DeutschEnglishfrançais – програма, която позволява на повече от 230 000 млади хора годишно да учат в чужбина. ЕС харчи общо около 1 млрд. евро на година за тази и други програми, даващи възможност на гражданите на Съюза да се обучават професионално в чужбина, да работят като доброволци или в сферата на младежта.

Новата програма Еразъм за всички DeutschEnglishfrançais ще даде възможност за почти двойно увеличение на наличните места между 2014 и 2020 г. В момента това предложение на Европейската комисия се обсъжда от депутатите в Европейския парламент и от министри от 27-те държави членки.

Лидерите на ЕС биха желали от много ранна възраст всички деца да изучават освен майчиния си език поне 2 други езика.

Преди 10 години бе създаден Европейският езиков знак, отличаващ особено новаторски проекти за изучаване и преподаване на езици. Тази година за пръв път ще бъдат връчени награди за изключителни проекти, проучващи начини за подобряване на изучаването на езици и ролята на езиците в глобализирания свят.

Европейският ден на езиците се организира съвместно от Европейската комисия и Съвета на Европа DeutschEnglishfrançaisitaliano .

Още за езиците в ЕС

Уроци от чужбина: международен преглед на преподаването на езици в началното училище English (доклад)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки