Sökväg

Festivalyra i Europa - 06/08/2012

Publik som applåderar framför en scen © EU

Passa på att njuta av förstklassig kultur i sommar – välj och vraka bland klassisk och modern musik, teater och dans.

Sommaren är inte riktigt slut än och du hinner fortfarande åka på flera festivaler.

Börja din kulturella rundresa i Europa med att gå på Wiens internationella dansfestival DeutschEnglish med tusentals dansare och koreografer från hela världen. Festivalen håller på i 5 veckor och avslutas den 12 augusti.

Åk sedan till Slovenien, där Ljubljanas årliga Mladi Levi-festival Englishslovenščina bjuder på dans och teater från den 23 augusti till den 2 september. Festivalen är känd för att föra fram unga förmågor inom den samtida progressiva teatern.

Fortsätt till Utrecht i Nederländerna för en internationell blandning av ny musik av unga kompositörer under Gaudeamus Muziekweek EnglishNederlands den 2–9 september.

Årets internationella litteraturfestival DeutschEnglish i Berlin den 4–15 september samlar över 150 författare från hela världen som läser högt och berättar om sitt författarskap.

Musikälskare kan också åka till festivalen Punkt English i norska Kristiansand den 6–8 september. I år är musiklegenden Brian Eno konstnärlig ledare. Han har bjudit in både avantgardemusikerna Cyclobe och Guimba Kouyaté från Mali.

Om du har vägarna förbi Österrike i början av hösten kan du besöka festivalen Steirischer Herbst DeutschEnglish den 21 september till den 14 oktober. Festivalen är ett fascinerande potpurri av teater, dans, arkitektur, film, musik, konst och litteratur.

För dig som gillar teater är den internationella teaterfestivalen Englishslovenčina i slovakiska Nitra ett utmärkt resmål. Festivalen pågår den 21–26 september. Här kan du se 20 föreställningar på temat skuld och oskuld med teatergrupper från Kroatien, Polen, Rumänien, Ryssland, Slovenien, Slovakien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Kulturhuvudstäder

Varför inte ta en sväng via årets europeiska kulturhuvudstäder DeutschEnglishfrançais Guimarães (Portugal) och Maribor (Slovenien)? Här kan du välja från ett fullspäckat program som framhäver städernas rika kulturarv.

Guimarães lägger fokus på sitt medeltida stadscentrum, som hör till Unescos världskulturarv, medan Maribor tillsammans med sina grannstäder lyfter fram ”konstens och kulturens energi”.

EU:s kulturstöd

Det här är bara några av Europas alla festivaler och kulturevenemang. Flera av dem får stöd från EU:s kultur- och mediaprogram som bidrar till att främja dialog mellan kulturer, spridning av verk och ökad rörlighet för kulturarbetare i hela EU.

Hitta en festival – Europeiska festivalorganisationen Englishfrançais

Läs mer om EU:s kulturprogram DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar