Navigacijska pot

Festivalsko poletje 2012 v EU - 06/08/2012

Občinstvo z rokami nad glavo ploska in gleda na oder © EU

Od klasične do moderne glasbe, od gledališča do plesa – poleti lahko uživamo v največjih dosežkih evropske kulture.

Pred nami so zadnji tedni poletja, vendar se festivalska sezona še ni zaključila.

Če boste pohiteli, boste lahko še ujeli zadnji teden mednarodnega plesnega festivala ImPulsTanz DeutschEnglish na Dunaju, na katerem si lahko ogledate številne produkcije z vsega sveta. Pettedenski festival se bo zaključil 12. avgusta.

V Sloveniji boste lahko obiskali plesno ali gledališko predstavo na vsakoletnem festivalu Mladi levi, ki bo od 23. avgusta do 2. septembra potekal v Ljubljani. Festival je znan po odkrivanju novih talentov sodobnega progresivnega gledališča.

V nizozemskem Utrechtu boste lahko med 2. in 9. septembrom na mednarodnem festivalu Gaudeamus Muziekweek EnglishNederlands uživali v glasbi mladih skladateljev in novi glasbi.

Na letošnjem mednarodnem literarnem festivalu DeutschEnglish v Berlinu (4.–15. september) boste lahko na predstavitvah poslušali in razpravljali z več kot 1 000 avtorji z vsega sveta.

Ljubitelji glasbe ne bodo zamudili festivala Punkt English , ki bo od 6. do 8. septembra potekal v Kristiansandu na Norveškem. Kurator letošnjega festivala je glasbena legenda Brian Eno, ki je na spored uvrstil pestro zbirko glasbenikov, od avantgardnega dua Cyclobe do Malijca Guimbe Kouyatéja.

Festivalsko jesen bo odprl avstrijski festival sodobne umetnosti Steirischer Herbst DeutschEnglish (21. september - 14. oktober) s številnimi gledališkimi in plesnimi predstavami, arhitekturnimi in umetnostnimi razstavami ter glasbenimi, filmskimi in literarnimi prireditvami.

Gledališča se boste lahko naužili na mednarodnem gledališkem festivalu Englishslovenčina , ki bo v slovaški Nitri potekal od 21. do 26. septembra. Skupine iz Češke, Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Poljske, Romunije, Rusije, Slovenije, Združenega kraljestva in seveda Slovaške bodo v 12 dneh festivala uprizorile 20 predstav na temo krivde in nedolžnosti.

Prestolnici kulture

Evropski prestolnici kulture DeutschEnglishfrançais za leto 2012, Maribor in portugalski Guimarães, ponujata natrpan spored prireditev, ki predstavljajo bogastvo njune dediščine, zato se ju vsekakor splača obiskati.

Maribor s povezovanjem z mesti v regiji izraža „energijo umetnosti in kulture“, Guimarães pa je v ospredje postavil svoje staro mestno jedro, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine.

Podpora kulturi

Našteli smo samo nekaj festivalov in kulturnih dogodkov, ki se bodo to poletje zvrstili v evropskih mestih. Mnogi med njimi so prejeli sredstva iz evropskih programov, namenjenih kulturi in medijem, ki spodbujajo medkulturni dialog ter mobilnost umetnikov in umetniških del v Evropi.

Več dogodkov boste našli na spletni strani Evropskega združenja festivalov Englishfrançais

Več o evropskih programih za kulturo in kulturno dediščino DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave