Kruimelpad

Festivals overal in Europa - 06/08/2012

Enthousiast publiek voor een podium © EU

Klassiek of modern, theater of dans: geniet in de zomer van het beste van de Europese cultuur.

Ook in de laatste zomerweken staan er nog heel wat festivals op de agenda.

In Wenen kan je nog duizenden dansers en choreografen uit de hele wereld aan het werk zien op het internationale dansfestival ImPulsTanz DeutschEnglish . Het festival duurt vijf weken en eindigt op 12 augustus.

In het Sloveense Ljubljana vindt van 23 augustus tot 2 september het jaarlijkse theater- en dansfestival Mladi levi Englishslovenščina plaats. Het is dé plaats om nieuwe talenten in het eigentijds progressief theater te ontdekken.

Maar ook in Nederland valt er heel wat te beleven: zo is er de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht (2-9 september), een internationaal vermaard festival voor jonge componisten en nieuwe muziek.

Van 4 tot 15 september komen op het Internationales Literaturfestival DeutschEnglish in Berlijn meer dan duizend auteurs uit de hele wereld samen voor lezingen en discussies.

Liever muziek? Dan is er van 6 tot 8 september Punkt English in het Noorse Kristiansand. Niemand minder dan Brian Eno is daar dit jaar artistiek directeur. Zijn keuze varieert van het esoterische avantgardeduo Cyclobe tot Guimba Kouyaté uit Mali.

Later in het jaar (21 september tot 14 oktober) biedt het festival Steirischer Herbst DeutschEnglish in het Oostenrijkse Graz een boeiende mix van theater, dans, beeldende kunst, architectuur, muziek, literatuur en film.

Voor internationaal theater moet je naar het Slowaakse Nitra. op het festival Divadelná Nitra Englishslovenčina (21-26 september). heb je de keuze uit een twintigtal voorstellingen van groepen uit Duitsland, Rusland, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Roemenië, Engeland, Slovenië en Polen. Ook de Vlaamse choreografe Lisbeth Gruwez is er te gast met een solovoorstelling.

Culturele hoofdsteden

De Europese culturele hoofdsteden DeutschEnglishfrançais zijn dit jaar Guimarães (Portugal) en Maribor (Slovenië). Beide steden zetten hun rijk erfgoed in de kijker met een indrukwekkende reeks evenementen die zeker een bezoek waard zijn.

Guimarães pronkt met zijn historisch centrum, dat tot het UNESCO-werelderfgoed behoort, terwijl Maribor netwerken wil creëren met steden in de buurt om zo de energie van kunst en cultuur uit te drukken.

Cultuur steunen

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de overvloed aan festivals en culturele evenementen die in heel Europa plaatsvinden. Vele hiervan worden gesubsidieerd door de EU om de interculturele dialoog te promoten en kunstenaars en kunstwerken uit Europa meer bekendheid te geven.

Meer evenementen van leden van de European Festivals Association Englishfrançais

Meer over de EU-programma's voor erfgoed en cultuur DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links