Navigációs útvonal

Nagyszerű fesztiválok Európában - 06/08/2012

A színpadot néző, fejük fölött tapsoló közönség © EU

A komolyzenétől a könnyűzenéig, a színháztól a táncig – a nyáron Európa kulturális kínálatának legjavából válogathat.

A nyár hátralévő hetei számos fesztivált tartogatnak.

Még nem késett le a Bécsben megrendezett nemzetközi táncfesztiválról DeutschEnglish , amelyen szerte a világból több ezer hivatásos táncos és koreográfus lép fel. Az 5 hetes rendezvénysorozat augusztus 12-én ér véget.

A következő állomás a szlovéniai Ljubljana évente megrendezett Mladi Levi Englishslovenščina fesztiválja (augusztus 23. és szeptember 2. között), amely a kortárs progresszív színjátszás ifjú tehetségeinek seregszemléje.

Szeptember 2. és 9. között a hollandiai Utrecht városa ad otthont a Gaudeamus Muziekweek EnglishNederlands rendezvénysorozatnak, amely során fiatal zeneszerzők és új szerzemények nemzetközi kavalkádja várja az érdeklődőket.

A Berlinben szeptember 4. és 15. között a nemzetközi irodalmi fesztiválra DeutschEnglish 100-nál is több szerző érkezik szerte a világból, hogy felolvasásokat tartson és mesterségéről valljon.

A zenei portya következő állomása a Punkt English lehet, amelynek a norvégiai Kristiansand ad otthont szeptember 6. és 8. között. Idén a legendás muzsikus, Brian Eno a művészeti vezetője. Az avantgárd Cyclobe duó zenészei és a Maliból származó Guimba Kouyaté is vendégei között szerepelnek.

A később útra kelőket szeptember 21-től október 14-ig az ausztriai Steirischer Herbst DeutschEnglish fesztivál várja a színházi, táncos, építészeti, filmművészeti, zenei, képzőművészeti és irodalmi programok pezsdítő elegyével.

Színházi élményekkel töltekezhet Szlovákiában, Nyitra nemzetközi színházi fesztiválján Englishslovenčina szeptember 21. és 25. között. Csehországból, az Egyesült Királyságból, Horvátországból, Lengyelországból, Magyarországról, Németországról, Oroszországból, Romániából, Szlovákiából és Szlovéniából érkezett társulatok tagjai játszanak 12 napon át 20 előadásban, amelyekben a bűn és az ártatlanság témáját járják körül.

Kulturális fővárosok

Európa idei két kulturális fővárosát DeutschEnglishfrançais , Guimarãest (Portugália) és Maribort (Szlovénia) szintén érdemes útba ejtenie: számos érdekesebbnél érdekesebb rendezvénnyel csillogtatják meg kulturális örökségük gazdagságát.

Guimarães az UNESCO által a világörökség részeként számon történelmi városmagját, míg Maribor a térség városaival alkotott hálózatot középpontba helyezve példázza a művészetből és a kultúrából áradó energiát.

A kultúra támogatása

Mindez csupán ízelítő az Európa-szerte folyó fesztiválok és kulturális események kínálatából. Az EU kulturális és médiaprogramjai révén sok rendezvényt támogat – célja, hogy segítse a kultúrák közötti párbeszédet, és a művészek és a művészeti alkotások mobilitását Európában.

További események az Európai Fesztiválszövetség honlapján Englishfrançais

Az EU kultúrával és kulturális örökséggel kapcsolatos programjairól bővebben DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek