Навигационна пътека

Вълнуващо фестивално лято в Европа - 06/08/2012

Хора от публиката пляскат с ръце над главите си пред сцена © ЕС

От класическа и модерна музика до театър и танци – лятото е идеалният момент да се насладите на най-добрите културни прояви в Европа.

Последните седмици на лятото все още са пред нас и са изпълнени с много и вълнуващи фестивали.

Можете да отидете във Виена за последната седмица на международния танцов фестивал DeutschEnglish , в който участват хиляди професионални танцьори и хореографи от цял свят. Петседмичният фестивал приключва на 12 август.

Продължете към Словения за смесица от танци и театър на ежегодния фестивал Mladi Levi Englishslovenščina в Любляна (от 23 август до 2 септември). Той е известен с откриването на млади таланти в областта на съвременния прогресивен театър.

От 2 до 9 септември в Утрехт, Нидерландия, ще се проведе фестивалът Gaudeamus Muziekweek EnglishNederlands , включващ международна палитра от млади композитори и нова музика.

Тазгодишният международен литературен фестивал DeutschEnglish в Берлин (4 – 15 септември) ще събере 150 автори от цял свят – те ще участват в литературни четения и ще говорят за своето изкуство.

Друга спирка за любителите на музиката е фестивалът Punkt English , който ще се проведе в Кристиансан, Норвегия, между 6 и 8 септември. Тазгодишният художествен директор е музикалната легенда Брайън Ино. Той е поканил най-различни изпълнителни – от авангардните музиканти Cyclobe до малиеца Гимба Куяте.

На пътуващите по-късно през годината австрийският фестивал Steirischer Herbst DeutschEnglish (21 септември – 14 октомври) ще даде възможност да се насладят на очарователна смесица от театър, танци, архитектура, филми, музика, изкуство и литература.

Ако се интересувате от театър, можете да посетите и международния театрален фестивал Englishslovenčina в Нитра, Словакия, между 21 и 26 септември. Трупи от Чехия, Хърватия, Унгария, Германия, Полша, Румъния, Русия, Словения, Обединеното кралство и Словакия ще изнесат 20 представления на тема вина и невинност.

Столици на културата

Тазгодишните европейски столици на културата DeutschEnglishfrançais – Гимараеш (Португалия) и Марибор (Словения) – са подготвили множество прояви, показващи богатството на тяхното наследство, и определено си заслужава да ги включите в своя маршрут.

Гимараеш поставя акцента върху своя исторически център, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, докато Марибор е насочил усилията си към изразяване на „енергията на изкуството и културата“ в партньорство с градове в региона.

Подкрепа за културата

Това са само някои от фестивалите и културните прояви, които се провеждат в Европа. Много от тях са финансирани по програмите на ЕС за култура и медии, чрез които се насърчават междукултурният диалог и движението на творци и произведения на изкуството в Европа.

Информация за още прояви ще намерите на уебсайта на Европейската асоциация на фестивалите Englishfrançais

Повече за програмите на ЕС за култура и културно наследство DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки