Sökväg

EU:s kulturarvspris - 04/06/2012

Paraschiva Kovacs, en lärare från Satu Mare, Rumänien © EU

Kulturarvspriset för 2012 uppmärksammar de bästa exemplen på bevarande, restaurering och forskning inom det europeiska kulturarvsområdet.

Paraschiva Kovacs Englishfrançais har vigt 40 år av sitt liv åt att dokumentera och konservera de traditionella grindarna i trakten kring den rumänska staden Odorheiu Secuiesc.

EU uppmärksammar hennes arbete och 27 andra framstående kulturarvsinsatser med hjälp av sitt årliga kultursarvspris, det så kallade Europa Nostra-priset Englishfrançais .

Vid prisutdelningen i Lissabon den 1 juni hörde Paraschiva Kovacs till de sex pristagare som dessutom belönades med ett ”grand prix” för sina lysande kulturarvsinsatser.

I sin motivering beskriver juryn Paraschiva Kovacs som ett utomordentligt exempel på de ödmjuka och entusiastiska människor överallt i EU som med små medel hjälper oss att förstå hur viktigt det är att bevara kulturarvet för framtiden.

De andra grand prix-vinnarna 2012 Englishfrançais är:

  • Averof-byggnaden, Aten, Grekland Englishfrançais – ett viktigt exempel på den europeiska nyklassicismen som restaurerats och numera inrymmer Greklands arkitekturhögskola.
  • Masugn nr 2, Sagunto, Spanien Englishfrançais – ett minnesmärke över järn- och ståltillverkningen i Medelhavsområdet, bevarad för sitt pedagogiska värde.
  • Poundstock Gildhouse, Bude, Storbritannien Englishfrançais – en byggnad från tidigt 1500-tal, återinvigd som församlingshem efter att ha renoverats med traditionella metoder.
  • Arkeologisk studie av växtornamentiken på fredsaltaret Ara Pacis, Rom, Italien Englishfrançais – juryn berömde den tvärvetenskapliga forskningens och publikationens kvalitet.
  • Norsk Kulturarvs utbildningsprogram, Vågå, Norge Englishfrançais – lärare och elever har bidragit till att rädda småskaliga kulturminnen genom att rengöra dem och rensa bort sly.

I år kunde man dessutom rösta fram sin vinnare på nätet. Allmänhetens egen favorit var fästningen i Pamplona, Spanien Englishfrançais , som är en av Europas bäst bevarade citadeller med murar och bastioner.

Priserna finansieras genom EU:s kulturprogram som sedan 2007 har anslagit 30 miljoner euro till kulturarvsprojekt.

Sista anmälningsdag för nästa prisomgång är den 1 oktober 2012.

Läs mer om stöd till kultur och kulturarv

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar