Navigacijska pot

Nagrada EU za ohranjanje kulturne dediščine - 04/06/2012

Paraschiva Kovacs, učiteljica iz Satu Mareja v Romuniji © EU

Nagrada Evropske unije za kulturno dediščino 2012 je priznanje izjemnim dosežkom pri ohranjanju, varstvu in raziskovanju evropske zgodovinske dediščine.

Paraschiva Kovacs Englishfrançais si že 40 let prizadeva dokumentirati in ohranjati tradicionalna lesena vrata v romunski pokrajini Odorhei.

Za svoje delo je prejela posebno nagrado EU za ohranjanje kulturne dediščine, znano tudi kot nagrada Europa Nostra Englishfrançais . Nagrado je za svoje dosežke prejelo še 27 drugih dobitnikov iz Evrope.

Kovacseva je bila tudi med šestimi dobitniki velike nagrade za ohranjanje kulturne dediščine, ki so jo podelili 1. junija v Lizboni.

Žirija je ob predaji nagrade izpostavila Paraschivo Kovacs kot „izjemen zgled“ skromnih in predanih ljudi, ki si po vsej Evropi s pičlimi sredstvi prizadevajo ohraniti kulturno in zgodovinsko dediščino za prihodnje rodove.

Drugi dobitniki velike nagrade za leto 2012 Englishfrançais so:

  • zgradba Averof, Atene, Grčija Englishfrançais – izjemen primerek obnove evropske neoklasicistične zgradbe, v kateri je danes fakulteta za arhitekturo;
  • plavž številka 2, Sagunto, Španija Englishfrançais – ostanek nekdanjih železarn in jeklarn v Sredozemlju, ki danes služi izobraževalnim namenom;
  • cerkvena stavba Poundstock Gildhouse, Bude, Združeno kraljestvo Englishfrançais – stavba iz 16. stoletja, ki so jo z uporabo tradicionalnih tehnik spet preuredili v cerkev;
  • študija Avgustove botanične kode na oltarju Avgustovega miru Ara Pacis, Rim, Italija Englishfrançais – žirija je podelila nagrado za kakovost izvedbe interdisciplinarne raziskave in objavo njenih izsledkov;
  • izobraževalni program norveške fundacije za kulturno dediščino, Vågå, Norveška Englishfrançais – učitelji in učenci so se lotili čiščenja in urejanja manjših spomenikov kulturne dediščine.

Letos so lahko za dobitnike nagrade glasovali tudi po spletu. Nagrado občinstva so podelili utrdbam v Pamploni v Španiji Englishfrançais , ki so ene najbolje ohranjenih trdnjav in obrambnih zidov v Evropi.

Sredstva za nagrado gredo iz programa EU za kulturo, ki je od leta 2007 za sofinanciranje projektov ohranjanja dediščine namenil 30 milijonov evrov.

Naslednji rok za prijavo na natečaj je 1. oktober 2012.

Več o sredstvih EU za kulturno dediščino

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave