Cale de navigare

Premiile pentru conservarea patrimoniului cultural - 04/06/2012

Paraschiva Kovacs, profesoară din Satu Mare, România © UE

Premiile pentru conservarea patrimoniului cultural - ediţia 2012 recompensează eforturile extraordinare în ceea ce priveşte cercetarea, conservarea şi restaurarea siturilor istorice din Europa.

Paraschiva Kovacs Englishfrançais şi-a dedicat peste 40 de ani din viaţă activităţilor de inventariere şi păstrare a artefactelor istorice, printre care se numără şi proiectul de conservare a porţilor tradiţionale din regiunea Odorhei din România.

Munca sa a fost recompensată de Uniunea Europeană, care i-a acordat unul din cele 28 de premii pentru conservarea patrimoniului cultural, cunoscute şi sub denumirea de premiile Europa Nostra Englishfrançais .

Kovacs s-a numărat şi printre cei şase laureaţi care au primit premii speciale (Grand Prix) pentru realizări excepţionale în domeniu. Ceremonia s-a desfăşurat la Lisabona, la data de 1 iunie.

În decizia de acordare a premiului, juriul a prezentat-o pe Paraschiva Kovacs drept „un exponent extraordinar” al oamenilor simpli şi dedicaţi pe care îi întâlnim peste tot în Europa şi care, deşi nu dispun de resurse importante, contribuie în mod semnificativ la acţiunile de conservare a artefactelor istorice pentru generaţiile de mâine.

Celelalte proiecte câştigătoare ale categoriei Grand Prix Englishfrançais sunt:

  • clădirea Averof din Atena (Grecia) Englishfrançais – o creaţie importantă a neoclasicismului european, care a fost restaurată şi care adăposteşte în prezent şcoala de arhitectură din cadrul Universităţii Tehnice Naţionale
  • furnalul nr.2 din Sagunto (Spania) Englishfrançais – un monument al industriei siderurgice din bazinul mediteraneean, conservat ca sit educaţional
  • Poundstock Gildhouse din Bude (Regatul Unit) Englishfrançais – o clădire de la începutul secolului al XVI-lea, care a redevenit casă parohială graţie lucrărilor de restaurare cu ajutorul tehnicilor tradiţionale
  • studiul arheologic consacrat ornamentelor botanice de pe Ara Pacis (Altarul Păcii), Roma (Italia) Englishfrançais – care a impresionat juriul atât prin calitatea cercetării interdisciplinare, cât şi prin prezentarea de excepţie a publicaţiei rezultate în urma studiului
  • programul educaţional al Fundaţiei norvegiene pentru patrimoniu, Vågå (Norvegia) Englishfrançais – care i-a reunit pe copii şi profesori în cadrul acţiunilor de curăţare a unor obiective de mici dimensiuni.

În acest an, cetăţenii au avut ocazia de a vota proiectul preferat în cadrul unui sondaj on-line. Cele mai multe voturi ale publicului s-au îndreptat către fortificaţiile din Pamplona (Spania) Englishfrançais , una dintre citadelele europene cel mai bine conservate.

Premiile sunt acordate cu sprijinul programului Cultura al UE care, începând din 2007, a contribuit cu 30 de milioane de euro la cofinanţarea proiectelor de patrimoniu.

Termenul-limită pentru înscrierea la ediţia viitoare este 1 octombrie 2012.

Mai multe despre sprijinul pentru cultură şi patrimoniu

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile