Kruimelpad

EU-erfgoedprijzen - 04/06/2012

Paraschiva Kovacs, een onderwijzeres uit Satu Mare, Roemenië © EU

De Europa Nostra-prijzen 2012 zijn een bekroning van uitmuntende prestaties op het gebied van behoud, restauratie en onderzoek van historische monumenten in Europa.

Al 40 jaar werkt Paraschiva Kovacs Englishfrançais aan de documentatie en instandhouding van de traditionele houten poorten in de streek rond het Roemeense stadje Odorhei.

Voor dit werk krijgt zij nu, net als 27 andere Europeanen, de EU-prijs voor cultureel erfgoed, ook wel de Europa Nostra-prijs Englishfrançais genoemd.

Kovacs behoort tot een select gezelschap van zes prijswinnaars die op 1 juni in Lissabon eveneens de speciale "Grand Prix" voor uitzonderlijke verdiensten voor de instandhouding van cultureel erfgoed hebben gewonnen.

Bij de toekenning van de prijzen noemde de jury Paraschiva Kovacs een "modelvoorbeeld" van de bescheiden, toegewijde mensen in heel Europa die ons, zonder veel middelen, helpen beseffen hoe belangrijk het verleden voor de toekomst is.

De overige prijswinnaars van de Grand Prix 2012 Englishfrançais zijn:

  • het Averof-gebouw in Athene Englishfrançais , een belangrijk voorbeeld van het Europees neoclassicisme, gerestaureerd en nu de zetel van de School voor architectuur van de Nationale Technische Universiteit
  • hoogoven nr. 2 in het Spaanse Sagunto Englishfrançais , een overblijfsel van de ijzer- en staalindustrie in het Middellandse Zeebekken, dat voor educatieve doeleinden bewaard wordt
  • het gildehuis van Poundstock in het Engelse Bude Englishfrançais , een 16de-eeuws gebouw dat na een traditioneel uitgevoerde restauratie opnieuw als kerk in gebruik is
  • een archeologische studie van de botanische reliëfs van de Ara Pacis (Altaar van de Vrede) in Rome Englishfrançais , van hoge kwaliteit door een interdisciplinair team dat een indrukwekkende publicatie heeft afgeleverd
  • een onderwijsprogramma van de Noorse Stichting voor cultureel erfgoed in Vågå Englishfrançais , waarbij onderwijzers en schoolkinderen kleine erfgoedlocaties hebben schoongemaakt.

Dit jaar kon ook online worden gestemd voor een winnaar. De eerste prijs van het publiek werd gewonnen door de vestingwerken in het Spaanse Pamplona Englishfrançais , een van Europa's best bewaarde bastions en citadellen.

Met de Portugese synagoge in Amsterdam en de Solvay-bibliotheek in Brussel zijn ook een Nederlands en een Belgisch monument in de prijzen gevallen.

De prijzen worden uitgereikt in het kader van het cultuurprogramma van de EU, dat sinds 2007 al ongeveer 30 miljoen euro aan de medefinanciering van erfgoedprojecten heeft besteed.

De uiterste datum voor de inzendingen voor de volgende ronde is 1 oktober 2012.

Meer over steun voor cultuur en erfgoed

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links