Navigációs útvonal

A Kulturális Örökség díj idei nyertesei - 04/06/2012

Paraschiva Kovacs (Kovács Piroska), szatmárnémeti tanár, Románia © EU

A Kulturális Örökség 2012. évi díja az európai történelmi helyszínek megőrzése, helyreállítása és az e helyszínekkel kapcsolatos kutatás terén véghezvitt kiváló munkát jutalmazza.

Paraschiva Kovacs Englishfrançais , azaz Kovács Piroska több mint 40 évet szentelt az erdélyi Székelyudvarhely régiójában található székely kapuk számbavételének és megóvásának.

Munkáját az EU kulturális örökség díjjal, az ún. Európa Nostra díjjal Englishfrançais tüntette ki, amelyet minden évben odaítél az arra érdemeseknek. Idén összesen 28 személy/projekt kapta meg a díjat a kulturális örökség megőrzésében játszott kiemelkedő szerepéért.

Kovács Piroska egyike volt annak a hat nyertesnek akik a kulturális örökségvédelem terén felmutatott kiemelkedő eredményért járó nagydíjat is elnyerték, amelynek átadására június 1-jén Lisszabonban került sor.

A díj odaítélésekor a zsűri kijelentette: Kovács Piroska tevékenysége különleges példája annak, hogyan segítenek minden különösebb támogatást nélkül szerény és elkötelezett emberek Európa-szerte megértenünk, milyen fontos a múltat megőrizni a jövő számára.

A 2012. évi nagydíj Englishfrançais további nyertesei:

  • Averof-épület, Athén, Görögország Englishfrançais – Az európai neoklasszicista építészet fontos példája. A felújított épület ma az Állami Műszaki Egyetem építészeti karának ad otthont.
  • 2. számú nagyolvasztó, Sapunto, Sapnyolország Englishfrançais – A földközi-tengeri térség vas- és acéliparának virágkorából fennmaradt, pedagógiai célból megőrzött építmény.
  • Poundstock Gildhouse, Bude, Cornwall, Egyesült Királyság Englishfrançais – A 16. század elején épült, hagyományos technikával felújított házat ismét az egyház használja.
  • Tanulmány az Ara Pacis Augustae (az augustusi béke oltára) botanikai motívumairól, Róma, Olaszország Englishfrançais – A zsűri az interdiszciplináris kutatás és az arra épülő publikáció kiváló minőségét hangsúlyozta.
  • A Norvég Örökségvédelmi Alapítvány által kialakított örökségvédelmi helyszín oktatóprogramja, Vågå, Norvégia Englishfrançais – A projektben diákok és tanárok tisztítanak meg és állítanak helyre kulturális örökséget képviselő, kisebb helyszíneket.

Idén a nagyközönség is szavazhatott, mégpedig az interneten. A közönségdíjat Európa egyik legépebben megmaradt fortifikációja és citadellája, a spanyolországi Pamplona erődítményei Englishfrançais kapták.

A díjakat az EU kulturális programja finanszírozza, amely 2007 óta 30 millió euróval járult hozzá az örökségvédelmi projektek társfinanszírozásához.

A következő évi díjakra 2012. október 1-ig lehet pályázatot benyújtani.

További információk az európai kultúra és örökségvédelem támogatásáról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek