Navigointipolku

Vuoden 2012 kulttuuriperintöpalkinnot jaettiin - 04/06/2012

Paraschiva Kovacs, opettaja, Satu Mare, Romania © EU

Konservoinnista ja muusta kulttuuriperinnön vaalimisesta, tutkimisesta ja edistämisestä myönnettävän Europa Nostra -palkinnon vuoden 2012 voittajat on valittu.

Paraschiva Kovacs Englishfrançais on omistanut yli 40 vuotta elämästään romanialaisen Odorhein alueen perinteisten puuporttien dokumentointiin ja suojeluun.

Nyt hän saa työlleen tunnustusta ja on yksi EU:n kulttuuriperintöpalkinnon eli Europa Nostra -palkinnon Englishfrançais saajista.

Kovacs oli myös yksi kuudesta pääpalkinnon saajasta, jolle myönnettiin 10 000 euron rahapalkinto Lissabonissa 1. kesäkuuta järjestetyssä palkintotilaisuudessa.

Kilpailun tuomaristo luonnehti Paraschiva Kovacsia erinomaiseksi esimerkiksi niistä vaatimattomista ja asialleen omistautuneista henkilöistä, jotka eri puolilla Eurooppaa auttavat meitä huomaamaan menneisyyden tallentamisen arvon.

Muut vuoden 2012 pääpalkinnon Englishfrançais voittajat ovat:

  • Averof-rakennus, Ateena, Kreikka Englishfrançais – eurooppalaisen uusklassismin huomattava edustaja, jonka restauroiduissa tiloissa nykyisin toimii teknillisen korkeakoulun arkkitehtuuriosasto
  • Masuuni nro 2, Sagunto, Espanja Englishfrançais – Välimeren tasangolla kukoistaneen rauta- ja terästeollisuuden jäänne, joka on kunnostettu opetustarkoituksiin
  • Poundstock Gildhouse, Bude, Englanti Englishfrançais – 1500-luvun alkupuolelta peräisin oleva rakennus, joka perinteisin tekniikoin toteutetun kunnostustyön jälkeen toimii taas kirkkosalina
  • arkeologinen tutkimus Ara Pacis -muistomerkin kasvitieteellisestä nimistöstä, Rooma, Italia Englishfrançais – korkealaatuista monitieteellistä tutkimustyötä ja siihen perustuva julkaisu
  • Norwegian Heritage Foundation -järjestön koulutusohjelma, Vågå, Norja Englishfrançais – opettajat ja koululaiset ovat puhdistaneet pieniä kulttuuriperintökohteita.

Tänä vuonna myös tavalliset kansalaiset ovat voineet äänestää suosikkiaan internetin kautta. Yleisöpalkinnon voitti espanjalainen Pamplonan linnoitusrakennelma Englishfrançais , joka on Euroopan parhaiten säilyneitä puolustusmuureja ja linnoituksia.

Palkittujen joukossa oli myös joensuulaisen Tuupovaara-Seuran hanke, joka työllisti pitkäaikaistyöttömiä ja antoi heille mahdollisuuden kouluttautua restauroinnin ammattilaisiksi.

Osa palkintojen rahoituksesta saadaan EU:n Kulttuuri-ohjelmasta, josta on vuoden 2007 jälkeen yhteisrahoitettu kulttuuriperintöhankkeita jo 30 miljoonalla eurolla.

Määräaika seuraavalle palkintokierrokselle hakemista varten on 1.10.2012.

Lisätietoa kulttuurin ja kulttuuriperinnön tukemisesta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä