Διαδρομή πλοήγησης

Βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς - 04/06/2012

Paraschiva Kovacs, δασκάλα σε σχολείο του Satu Mare, Ρουμανία © EU

Το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς 2012 αναγνωρίζει το εξαιρετικό έργο διατήρησης, αποκατάστασης και έρευνας των ιστορικών μνημείων της Ευρώπης.

Η Paraschiva Kovacs Englishfrançais αφιέρωσε περισσότερα από 40 χρόνια της ζωής της στην καταγραφή και συντήρηση των παραδοσιακών πυλών της περιοχής Οντορχέι στη Ρουμανία.

Το έργο της αναγνωρίστηκε από την ΕΕ, η οποία της απένειμε το ετήσιο βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς – γνωστό επίσης ως βραβείο Europa Nostra. Englishfrançais Άλλα 27 έργα βραβεύτηκαν για αριστεία στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Kovacs ήταν ανάμεσα στους έξι νικητές οι οποίοι έλαβαν επίσης το ειδικό βραβείο “Grand Prix” για τα σημαντικότερα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου στη Λισαβόνα.

Κατά την απονομή του βραβείου, η κριτική επιτροπή περιέγραψε την Paraschiva Kovacs ως ένα "εξαιρετικό παράδειγμα" αφοσίωσης σεμνών ατόμων απ’ όλη την Ευρώπη τα οποία, με περιορισμένα μέσα, μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της διαφύλαξης του παρελθόντος προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Τα υπόλοιπα έργα που κέρδισαν το Grand Prix 2012 Englishfrançais είναι:

  • Το κτήριο Αβέρωφ, Αθήνα, Ελλάδα Englishfrançais – ένα σημαντικό δείγμα ευρωπαϊκού νεοκλασικισμού, το οποίο αποκαταστάθηκε και στεγάζει τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
  • Η υψικάμινος αριθ. 2, Σακούντο, Ισπανία Englishfrançais – ένα κατάλοιπο της σιδηροχαλυβουργίας στη λεκάνη της Μεσογείου, που μετά από εργασίες συντήρησης χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικός χώρος
  • Το κτήριο Poundstock Gildhouse, Bude, Κορνουάλη ΗΒ Englishfrançais – το κτήριο αυτό των αρχών του 16ου αιώνα, χρησιμοποιείται και πάλι ως εκκλησία ύστερα από την επισκευή του με παραδοσιακές τεχνικές
  • Η αρχαιολογική μελέτη γλυπτών παραστάσεων με θέματα βοτανικής στο μνημείο Ara Pacis (Βωμός Ειρήνης), Ρώμη, Ιταλία Englishfrançais – η κριτική επιτροπή αναγνώρισε την ποιότητα της διεπιστημονικής έρευνας και της σχετικής έκδοσης
  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Νορβηγικού Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Vågå, Νορβηγία Englishfrançais – δάσκαλοι και μαθητές εργάστηκαν για τον καθαρισμό και την ανάδειξη μνημείων μικρής κλίμακας.

Για τα φετινά βραβεία μπορούσε επίσης να ψηφίσει το κοινό μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η πρώτη επιλογή του κοινού ήταν τα Τείχη της Παμπλόνα, Ισπανία Englishfrançais , μία από τις καλύτερα διατηρημένες οχυρώσεις της Ευρώπης.

Τα βραβεία χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Πολιτισμός", το οποίο το 2007 χορήγησε 30 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας για τα επόμενα βραβεία είναι η 1η Οκτωβρίου 2012.

Περισσότερα για τη στήριξη του πολιτισμού και της κληρονομιάς

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι