Sti

Kulturarvsprisen - 04/06/2012

Paraschiva Kovacs, skolelærer i Satu Mare, Rumænien © EU

Kulturarvsprisen for 2012 anerkender enestående indsatser for at bevare, restaurere og forske inden for historiske steder i Europa.

Paraschiva Kovacs Englishfrançais har brugt over 40 år af sit liv på at dokumentere og bevare de traditionelle porte i den rumænske region Odorhei.

Hendes arbejde anerkendes nu af EU med den årlige kulturarvspris – også kendt som Europa Nostra-prisen Englishfrançais – sammen med 27 andre, der er udvalgt for deres enestående arbejde med bevarelse af den kulturelle arv.

Kovacs var blandt de 6 udvalgte, der også modtog hovedprisen "Grand Prix" for fremragende kulturarvsprojekter, ved en ceremoni den 1. juni i Lissabon.

Ved tildelingen af prisen beskrev juryen Paraschiva Kovacs som et "enestående eksempel" på de beskedne, dedikerede mennesker i hele Europa, der med få ressourcer hjælper os med at forstå, hvor vigtigt det er at bevare fortiden for fremtiden.

De øvrige vindere af hovedprisen Grand Prix 2012 Englishfrançais er:

  • Averof-bygningen, Athen, Grækenland Englishfrançais – et vigtigt eksempel på europæisk nyklassicisme. Bygningen er blevet restaureret og huser nu det nationale tekniske universitets arkitektskole.
  • Højovn nr. 2, Sagunto, Spanien Englishfrançais – et levn fra jern- og stålindustrien i Middelhavsområdet. Højovnen er blevet bevaret til uddannelsesmæssige formål.
  • Poundstock Gildhouse, Bude, Storbritannien Englishfrançais – bygning fra begyndelsen af det 16. århundrede. Efter renovering med traditionelle teknikker anvendes bygningen nu igen som kirkerum.
  • Arkæologisk undersøgelse af botaniske relieffer på Ara Pacis (fredsalter), Rom, Italien Englishfrançais – juryen fremhævede kvaliteten af den tværfaglige forskning og efterfølgende publikation.
  • Uddannelsesprogram fra stiftelsen Norsk Kulturarv, Vågå, Norge Englishfrançais – lærere og skolebørn har arbejdet på at rydde og rense mindre kulturelle vartegn.

Ved dette års pris var det også muligt at stemme på en kandidat via en afstemning på nettet. Offentlighedens valg faldt på fæstningsværkerne i Pamplona, Spanien Englishfrançais , en af Europas bedst bevarede bastioner og citadeller.

Prisen støttes af EU's kulturprogram, som siden 2007 har givet 30 millioner euro til medfinansiering af kulturarvsprojekter.

Fristen for at søge om næste års pris er den 1. oktober 2012.

Mere om støtte til kultur og kulturarv

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links