Sökväg

Unga översättartalanger prisas - 27/03/2012

Gruppfoto av Juvenes Translatores-vinnarna 2010–2011 © EU

I dag tar de 27 vinnarna i EU:s översättningstävling emot sina priser i Bryssel.

Tjugosju gymnasieelever – en från varje EU-land – får i dag pris för att ha gjort den bästa översättningen i sitt land i EU-kommissionens tävling för unga översättare, Juvenes Translatores.

De får ta emot en prispokal och ett diplom från Androulla Vassiliou, EU:s kommissionär för utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdomsfrågor.

Eleverna får också träffa kommissionens översättare som skrev originaltexterna till tävlingen och granskade översättningarna.

Tävlingen hölls i november 2011 och var öppen för sjuttonåriga gymnasieelever, som representerar både sin skola och sitt land.

Deltagarna fick översätta en text på ett av de 23 officiella EU-språken till ett annat EU-språk, vanligtvis sitt modersmål. Även om många valde att översätta från engelska förekom det totalt 148 olika språkkombinationer – det högsta antalet sedan tävlingen startade 2007.

Ämnet för årets texter var frivilligarbete, som också var temat för Europaåret 2011. Många av deltagarna blev så inspirerade av ämnet att de har anmält sig som volontärer hos Röda korset och andra ideella organisationer.

Vi får heller inte glömma att det bakom varje duktig elev finns en lärare. Att organisera tävlingen ute i skolorna handlar inte bara om praktiska arrangemang – lärarna har jobbat hårt för att inspirera och hjälpa eleverna att bli duktiga på språk.

Många av årets vinnare är särskilt språkintresserade. Vinnarna från Nederländerna och Luxemburg växte upp i tvåspråkiga familjer och har lärt sig ytterligare språk i skolan. Den tjeckiska vinnaren föredrar att läsa böcker på originalspråket och den svenska vinnaren beskriver sig själv som en språkpolis som gillar etymologi och ogillar särskrivningar.

Juvenes Translatores vill slå ett slag för både språkstudier och översättaryrket. Tävlingen blir allt mer populär för varje år – förra året deltog över 3 000 elever.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar