Kruimelpad

Leerlingen met talenknobbel krijgen EU-prijs - 27/03/2012

Groepsfoto van de winnaars van Juvenes Translatores 2010-11 © EU

De 27 winnaars van de jaarlijkse vertaalwedstrijd van de EU ontvangen vandaag hun prijs in Brussel.

Zevenentwintig jongeren, uit elk EU-land één, zijn vandaag beloond voor de beste vertaling van hun land voor Juvenes Tranlatores, de jaarlijkse wedstrijd van de Europese Commissie.

Androulla Vassiliou, EU-commissaris voor onderwijs, meertaligheid en jeugd, gaf elk van hen een trofee en een certificaat.

Ze ontmoeten ook nog de vertalers van de Commissie die de wedstrijdteksten opstelden en de vertalingen beoordeelden.

De wedstrijd voor middelbare scholieren van 17, die hun school en land vertegenwoordigen, vond plaats in november 2011.

De deelnemers konden kiezen uit 23 teksten, één in elke officiële EU-taal, en die vertalen naar een andere EU-taal naar keuze. Vaak werd uit het Engels vertaald, maar in totaal waren er 148 talencombinaties, het hoogste aantal sinds de eerste wedstrijd in 2007.

Naar aanleiding van het Europees Jaar van het vrijwilligerswerk gingen de teksten in 2011 over vrijwilligerswerk. Een aantal tieners die aan de wedstrijd meededen, lieten zich duidelijk inspireren door dit thema. Sommigen besloten na de wedstrijd zelfs om zich aan te melden als vrijwilliger bij het Rode Kruis of een andere ngo!

Achter iedere veelbelovende student staat natuurlijk ook een leerkracht. Die is er niet alleen om de praktische details te regelen, maar ook en vooral om leerlingen belangstelling en gevoel voor taal bij te brengen, vaak met heel wat moeite.

Vele winnaars van dit jaar hebben een speciale band met talen. De winnaars uit Nederland en Luxemburg komen uit tweetalige gezinnen en hebben op school nog meer talen geleerd. De Tsjechische winnares leest literatuur in de oorspronkelijke taal en de Britse winnares is dol op Duits, een taal die ze nog verder wil studeren.

Juvenes Translatores heeft tot doel het leren van talen in Europa te promoten en het imago van het beroep van vertaler te verbeteren. Ieder jaar stijgt het aantal deelnemers, in 2011 tot ruim 3000.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links