Navigointipolku

EU palkitsi nuoria kääntäjälahjakkuuksia - 27/03/2012

Ryhmäkuva vuoden 2010–2011 Juvenes Translatores -kilpailun voittajista © EU

Nuorten Juvenes Translatores -käännöskilpailun voittajat kaikista EU-maista osallistuivat palkintotilaisuuteen Brysselissä.

Yhteensä 27 nuorta – yksi kustakin EU-maasta – on tänään saanut palkinnon Euroopan komission järjestämässä koululaisten Juvenes Translatores -käännöskilpailussa. Joukossa on Joroisten lukion edustaja Janne Suutarinen, jonka käännös valittiin suomalaisista parhaaksi.

Koulutuksesta, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava EU-komissaari Androulla Vassiliou jakoi kullekin voittajalle palkinnoksi Juvenes Translatores -veistoksen ja kunniakirjan.

Palkintomatkallaan Brysselissä heillä on myös tilaisuus tavata komission kääntäjiä, jotka ovat laatineet kisassa käännetyt tekstit ja tarkastaneet nuorten käännökset.

Käännöskilpailu järjestettiin kaikissa EU-maissa marraskuussa 2011. Siihen voivat osallistua toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat 17-vuotiaat oppilaat oman koulunsa ja maansa edustajina. Suomesta mukana oli 65 oppilasta 13 oppilaitoksesta.

Osallistujat käänsivät tekstin valitsemastaan kielestä (jokin EU:n 23 virallisesta kielestä) toiselle EU-kielelle. Vaikka englanti oli jälleen kerran suosituin lähtökieli, kieliyhdistelmien kokonaismäärä oli peräti 148. Tämä on enemmän kuin koskaan aiemmin kilpailun viisivuotisen historian aikana.

Tällä kertaa kilpailutekstien aiheena oli vapaaehtoistyö, koska vuosi 2011 oli Euroopan vapaaehtoistoiminnan teemavuosi. Useat kilpailuun osallistuneet nuoret pitivät aihetta innostavana, ja osa heistä on jo lähtenyt mukaan Punaisen ristin tai muiden kansalaisjärjestöjen toimintaan.

Koululaisten kielitaidosta puhuttaessa ei pidä unohtaa kieltenopettajien roolia. Opettajat eivät pelkästään hoitaneet käännöskisan käytännön järjestelyjä, vaan monet kisassa menestyneistä ovat kiinnostuneet kielistä nimenomaan innostavan ja kannustavan opettajansa ansiosta.

Juvenes Translatores -kilpailun tavoitteena on edistää vieraiden kielten opiskelua Euroopassa ja tehdä kääntäjän ammattia tunnetuksi. Kilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 2007. Osallistujamäärä on kasvanut vuosi vuodelta, ja viime vuonna mukana oli ennätysmäärä eli yli 3 000 oppilasta.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä