Sökväg

På e-skills week 2012, den europeiska veckan för e-kompetens, får du veta hur du kan söka ett av tusentals it-jobb i Europa (26–30 mars).

Den europeiska it-branschen bara fortsätter att växa trots ekonomisk kris. Samtidigt som sektorn sysselsätter allt fler har antalet nyutexaminerade på området sjunkit sedan 2005.

Enkelt uttryckt producerar Europa inte tillräckligt mycket med kvalificerat it-folk för att fylla branschens ökande behov av arbetskraft. På grund av arbetskraftsbristen kommer det enligt kommissionen att saknas folk till 700 000 it-jobb fram till 2015.

Den europeiska veckan för e-kompetens, e-skills week, ingår i kommissionens strategi för att uppmuntra ungdomar att skaffa sig någon form av it-utbildning. Målet är att hålla EU:s digitala ekonomi konkurrenskraftig.

Under en vecka genomförs evenemang i alla EU-länder, bland annat kurser, informationsdagar och konferenser om jobbmöjligheter.

I Storbritannien anordnas exempelvis en jobbmässa i Glasgow den 29 mars. I Dublin möts företagsledare för att inspirera unga, och i Sverige lanseras initiativet Öppna it-företaget för att stimulera och synliggöra brobyggande mellan it-företag och skola.

I Nederländerna anordnas skolbesök för branschfolk och en tävling för att informera om it-jobb.

När evenemangsveckan är över kan unga fortfarande visa sina talanger genom att delta i tävlingen Project Passion som pågår fram till den 30 juni.

Alla kommer att behöva viss it-kunskap

Det finns också många andra jobb som kräver dator- och it-kunskaper. Fram till 2015 väntas 90 % av alla arbetsplatser kräva en viss datorkompetens.

Kommissionens långsiktiga strategi för att tillgodose arbetsmarknadens behov innebär bland annat stöd till specialutbildning och särskilda webbplatser för e-kompetens och it-jobb English .

En rad EU-länder har börjat ta fram utbildningsprogram för e-kompetens i samarbete med it-företag.

It-branschen står för 5 % av EU:s BNP och har ett årligt marknadsvärde på 660 miljarder euro.

Följ europeiska e-skills week på Facebook English och Twitter

Läs mer om EU:s it-policy

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar