Navigacijska pot

Na evropskem tednu e-spretnosti več o tem, kako najti zaposlitev na področju informatike v Evropi.

Sektor informacijske in komunikacijske tehnologije v Evropi kljub gospodarski krizi beleži nadaljnjo rast. Čeprav se je število zaposlenih v panogi v zadnjih letih povečalo, je število diplomantov na tem področju od leta 2005 upadlo.

Enostavneje povedano, Evropa nima dovolj ustrezno usposobljenih ljudi na področju informacijske tehnologije, s katerimi bi zadostila vedno večjim zaposlitvenim potrebam informacijske industrije. Po mnenju Komisije naj bi bilo do leta 2015 na področju informacijske tehnologije približno 700 000 prostih delovnih mest.

Evropska komisija želi z evropskim tednom e-spretnosti mladim pomagati pri izbiri primerne izobrazbe, ki bi ustrezala potrebam trga dela na tem področju, in izboljšati konkurenčnost evropskega sektorja digitalnih tehnologij.

Dogodki in dejavnosti bodo potekali v vseh državah EU, na tečajih usposabljanja, informacijskih dnevih in konferencah pa bodo udeležencem predstavili zaposlitvene možnosti.

Tako bodo med številnimi promocijskimi prireditvami v Združenem kraljestvu 29. marca v Glasgowu organizirali tudi zaposlitveni sejem.

V Sloveniji bodo pripravili natečaj, v okviru katerega bodo mladi med 18. in 26. letom starosti pokazali, kako lahko elektronske spretnosti pomagajo ljudem do zaposlitve ter kako spodbujajo inovacije in ustvarjalnost.

Tudi po koncu tedna e-spretnosti imajo mladi možnost, da se do 30. junija prijavijo na natečaj „e-spretnosti tvoja strast“ in svojo nadarjenost predstavijo javnosti.

Vsak potrebuje nekaj znanja na področju informatike

Tudi za številna druga delovna mesta je potrebno znanje informatike. Po napovedih naj bi delodajalci do leta 2015 za 90 % delovnih mest zahtevali določeno raven znanja informatike.

Med ukrepi Komisije na tem področju sta podpora specializiranemu usposabljanju in vzpostavitev spletnega portala za e-spretnosti in poklice English .

Tudi države članice skupaj z informacijsko-tehnološkimi podjetji pripravljajo programe usposabljanja na področju e-spretnosti.

Sektor informacijske in komunikacijske tehnologije ustvari 5 % evropskega BDP (660 milijard EUR).

Spremljaj evropski teden e-spretnosti na Facebooku English ali Twitterju

Več o politiki EU na področju informacijske tehnologije

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave