Kruimelpad

Tijdens de e-Skills-week van 26 tot 30 maart kun je ontdekken hoe je een van de duizenden vrije banen in de IT overal in Europa kunt bemachtigen.

De sector informatie- en communicatietechnologie (ICT) in Europa blijft maar groeien, ondanks de economische crisis. Hoewel er in de sector de afgelopen steeds meer vraag is naar personeel, neemt het aantal gediplomeerden sinds 2005 af.

Met andere woorden, Europa leidt niet genoeg IT-ers op om het toenemende aantal vacatures in de sector op te vullen. Als het zo doorgaat, zijn er tegen 2015 zo'n 700.000 IT-ers te weinig, aldus de Commissie.

Met de Europese e-Skills-week wil de Commissie jongeren interesseren voor een opleiding in deze richting, zodat de digitale economie van de EU wereldwijd kan blijven concurreren.

In alle EU-landen vinden die week evenementen plaats, zoals opleidingen, voorlichtingsdagen en conferenties waar de mogelijkheden op dit gebied in de verf worden gezet.

Zo staat er een banenbeurs op het programma in het VK, en komen in Ierland vooraanstaande sprekers uit het bedrijfsleven jongeren inspireren om de nodige ICT-skills op te doen.

In Nederland sturen bedrijven zelfs sprekers naar verschillende scholen om scholieren warm te maken voor een baan in de IT en loopt er zelfs een programmeerwedstrijd.

Maar ook na de e-Skills-week kunnen jongeren nog hun talent laten zien bij de wedstrijd Project Passion, waaraan je nog tot 30 juni kunt meedoen.

Niemand kan zonder wat kennis van technologie

Ook wie niet in de technologiesector werkt, heeft meestal wat technologiekennis nodig. Tegen 2015 zal voor naar schatting 90% van alle banen een zekere IT-kennis nodig zijn.

Om op lange termijn aan de vraag naar IT-ers te voldoen, subsidieert de Commissie onder andere gespecialiseerde opleidingen en de portal e-Skills English voor opleidingen en banen.

Veel EU-landen doen zelf ook al iets, bijvoorbeeld door samen met ICT-bedrijven speciale opleidingen te organiseren.

De ICT-sector is momenteel goed voor 5% van het Europese bbp met een jaarlijkse marktwaarde van zo'n 660 miljard euro.

Volg de Europese e-Skills-week ook op Facebook English en Twitter

Meer over het IT-beleid van de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links