Navigációs útvonal

Járatos vagy a számítástechnikában? Már vár rád egy állás valahol! - 26/03/2012

Ha részt veszel az e-készségek európai hetén (március 26–30.), megtudhatod, hogyan szerezheted meg az Európa-szerte rendelkezésre álló több ezer információtechnológiai állás egyikét.

Az információs és kommunikációs technológia (ikt) ágazata Európában a gazdasági válság ellenére továbbra is növekedik. Jóllehet az ágazatban elhelyezkedő munkaerő létszáma bővült az utóbbi években, a szakterületen végzettek száma visszaesett 2005 óta.

Egyszóval Európa nem képez ki elegendő szakembert ahhoz, hogy az ágazat által egyre nagyobb számban kínált állásokat mind be lehessen tölteni. A Bizottság szerint ez a helyzet azt fogja eredményezni, hogy 2015-re mintegy 700 000 számítástechnikai munkahely marad betöltetlenül.

Az e-készségek európai hete része a Bizottság azon stratégiájának, mellyel arra kívánja ösztönözni a fiatalokat, hogy szerezzék meg a szükséges képzettséget, amellyel el tudnak helyezkedni ezen a területen. Ez nagyon fontos ahhoz is, hogy az EU digitális gazdasága megőrizhesse versenyképességét.

A hét során minden uniós ország különböző eseményeket – tanfolyamokat, tájékoztató napokat, konferenciákat – rendez, amelyek a szakterület által kínált lehetőségekre hívják fel a figyelmet.

Az Egyesült Királyságban például a népszerűsítő rendezvények egyike a március 29-ére meghirdetett állásbörze lesz. Dublinban ma az ágazat képviselői tartanak előadásokat azzal a céllal, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését az ikt-tanulmányok iránt.

Magyarországon az e-készségek európai hetének szervezői többek között roadshow-val készültek (http://eskills-week.ec.europa.eu/web/guest/country-page-hungary), amely a digitális készségekről, ezek elsajátításának és fejlesztésének fontosságáról szól. Az előadásokat március 28-án a szegedi tanulók hallgathatják meg.

Az események az e-készségek hetének elteltével sem érnek véget: a fiatalok tehetségüket a Project Passion versenyen tehetik próbára, melyre június 30-áig nyújthatják be pályázataikat.

Mindenkinek szüksége van némi digitális írástudásra

Számítógépes és információtechnológiai ismeretekre a jövőben egyre több munkahelyen lesz szükség a számítástechnikai ágazaton kívül is. 2015-ben várhatóan az állások 90%-a igényel majd valamilyen szintű információtechnológiai készséget.

A Bizottság hosszú távú stratégiát dolgozott ki, hogy segítsen a jövőben kielégíteni a szakképzett dolgozók iránti keresletet. Az uniós intézmény többek között a szakképzés, valamint az e-készségek és az elhelyezkedés témájáról szóló internetes portál English támogatásával szolgálja az ügyet.

Az EU tagállamainak kormányai is vállalták, hogy tesznek a célért: ikt-vállalkozásokkal együttműködésben képzési programokat indítanak az e-készség fejlesztésére.

Az ikt-ágazat Európa GDP-jének 5%-át teszi ki, és éves piaci forgalma eléri a 660 milliárd eurót.

Az e-készségek európai hetének eseményeit a Facebookon és a Twitteren English is figyelemmel követheted.

Bővebben az EU információtechnológiai politikájáról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek