Sökväg

Erasmus fyller 25 år - 03/02/2012

Sedan 1987 har tre miljoner européer kunnat studera eller praktisera utomlands och utveckla sin kompetens, tack vare Erasmusprogrammet.

Unga människor är särskilt drabbade av den ekonomiska krisen och har svårare att få jobb. Vid toppmötet i januari lovade EU-ländernas ledare att förbättra deras jobbutsikter.

Utbytesprogrammet Erasmus bidrar till målet genom att främja utlandsstudier. Studerande får möjlighet att bo utomlands en period, lära sig språk och utveckla sin anpassbarhet – erfarenheter som gör det lättare att få jobb.

Rikare liv och vidgade vyer

Erasmus är en av EU:s allra största framgångar. Under 2011 kunde 250 000 unga studera eller praktisera utomlands tack vare programmet. Erasmus riktar sig också till lärare och bidrar på så sätt till att förbättra den högre utbildningen i Europa.

Tjugofemårsfirandet inleddes i Bryssel med en konferens på temat ”Erasmus: 25 år av rikare liv och vidgade vyer”. Runtom i Europa hålls andra evenemang.

I vart och ett av de 33 länder som deltar i programmet har en före detta student och en lärare utsetts till Erasmusambassadörer. Deras uppgift är att uppmuntra andra att ge sig iväg på samma äventyr.

En av dem är Karl-Fredrik som läste Europastudier i Storbritannien våren 2008. Som synskadad fick han planera vistelsen ordentligt, men han lärde sig också att det egentligen inte finns några gränser för vad han kan göra.

Piroska var en av de första ungerska studenter som åkte på Erasumsutbyte 1998. En termins kommunikationsstudier i Tysklands gav en rejäl skjuts åt hennes journalistkarriär.

Framtidens Erasmus

Erasmus är världens mest framgångsrika utbytesprogram för universitet och högskolor och får varje år fler deltagare.

Kommissionen har nyligen föreslagit ett nytt program för 2014–2020: ”Erasmus för alla”. Programmet ska samla alla EU-initiativ och internationella program för utbildning, ungdomar och idrott under ett tak och får därmed en målgrupp på fem miljoner människor.

Läs mer om Erasmusprogrammet DeutschEnglishfrançais

Träffa Erasmusambassadörerna English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar