Navigacijska pot

Program Erasmus bogati znanje mladih Evropejcev - 03/02/2012

Od leta 1987 je v programu Erasmus sodelovalo približno 3 milijone Evropejcev.

Mladi so še posebno izpostavljeni posledicam gospodarske krize in brezposelnosti. Na januarskem zasedanju Evropskega sveta so se voditelji držav in vlad zavezali, da bodo izboljšali možnosti za zaposlovanje mladih.

Program Erasmus prispeva k doseganju tega cilja, saj spodbuja mobilnost študentov, ki lahko v okviru programa prebivajo v drugi državi, se naučijo tujega jezika in prilagajanja, kar so pomembne prednosti na trgu dela.

Sprememba v življenju in širjenje obzorja

Program Erasmus je med največjimi uspehi Evropske unije. Leta 2011 je 250 000 mladih študiralo ali se usposabljalo v tujini. V programu lahko sodelujejo tudi profesorji, kar povečuje kakovost visokošolskega izobraževanja v Evropi.

V Bruslju so se s konferenco „Erasmus: že 25 let spreminjamo življenjske poti in širimo obzorja“ začele slovesnosti ob 25. obletnici programa. Obletnico bodo obeležili z dogodki po vsej Evropi.

V vsaki od sodelujočih 33 držav so izbrali bivšega študenta in profesorja, ki sta sodelovala v programu, ta pa je pomembno vplival na njuno poklicno in zasebno življenje. Kot ambasadorja Erasmusa bosta spodbudila mlade, da se podajo v to izkušnjo.

Med ambasadorji so na primer Jure, ki je študiral v angleškem Birminghamu, Vesna, ki se je udeležila številnih izmenjav učiteljev, ter španski inženir računalništva Tomás, ki je leta 2002 eno leto študiral na finski univerzi. Nato je študiral v Aziji in delal v Združenem kraljestvu ter si tako nabral številne poklicne in zasebne izkušnje.

Piroska je bila med prvimi madžarskimi študenti, ki so sodelovali v programu leta 1998. Študij komunikacijskih ved v Nemčiji ji je zelo pomagal na poklicni poti novinarke.

Prihodnost programa

Število sodelujočih v programu se vsako leto povečuje. Erasmus je tako najuspešnejši program visokošolskih izmenjav na svetu.

Komisija je pred kratkim predlagala nov program „Erasmus za vse“ (2014–2020). Ta program naj bi združil vse trenutne evropske in mednarodne pobude za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport in v njem bi lahko sodelovalo do 5 milijonov oseb.

Več o programu Erasmus DeutschEnglishfrançais

Spoznajte ambasadorje programa Erasmus English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave