Kruimelpad

Erasmus ontwikkelt de vaardigheden van Europese studenten - 03/02/2012

Sinds 1987 hebben al bijna 3 miljoen Europeanen dankzij Erasmus een tijdje in het buitenland kunnen studeren.

Vooral jongeren zijn kwetsbaar voor de gevolgen van de economische crisis en werkloosheid. Op de Europese top van januari hebben de Europese leiders beloofd de arbeidsmarktvooruitzichten voor jongeren te verbeteren.

Erasmus levert hieraan een bijdrage omdat het studenten mobieler maakt op de arbeidsmarkt. Dankzij Erasmus kunnen zij een tijdje in een ander land wonen, de taal van dat land leren en hun aanpassingsvermogen ontwikkelen. Op de arbeidsmarkt zijn dat belangrijke troeven.

Een ander leven, een ruimere blik

Erasmus is een van de grote succesverhalen van de Europese Unie. In 2011 hebben zo'n 250 000 jongeren dankzij dit programma in het buitenland gestudeerd of stage gelopen. Maar Erasmus staat ook open voor docenten en draagt daarmee bij tot de kwaliteit van het hoger onderwijs in Europa.

In Brussel is met de conferentie "Erasmus: verandert levens en verruimt het blikveld al 25 jaar" het startschot gegeven voor de viering van Erasmus' 25ste verjaardag. Overigens vinden er ook elders in Europa tal van evenementen plaats.

In elk van de 33 deelnemende landen zijn een oud-student en een docent uitgekozen, op basis van wat Erasmus niet alleen voor hun carrière maar ook voor hun privéleven heeft betekend. De rol van deze "Erasmus-ambassadeurs" is andere jongeren over te halen om voor het avontuur te kiezen.

Tomás is een van hen. In 2002 heeft deze Spaanse luchtvaartingenieur een jaar aan een Finse universiteit gestudeerd. Daarna heeft hij zijn studies in Azië voortgezet en is hij in Engeland gaan werken en dat heeft zowel professioneel als persoonlijk veel voor hem betekend.

Piroska was in 1998 een van de eerste Hongaarse studenten om aan het programma deel te nemen. Zijn semester communicatiewetenschappen in Duitsland heeft enorm bijgedragen aan zijn carrière als journalist.

De toekomst van Erasmus

Elk jaar zijn er weer meer deelnemers dan het jaar ervoor, waardoor Erasmus inmiddels het meest succesvolle uitwisselingsprogramma ter wereld is.

De Commissie heeft onlangs een nieuw programma voorgesteld "Erasmus voor iedereen" (2014-2020). Dit verenigt alle huidige Europese en internationale initiatieven op het gebied van onderwijs, opleiding, jeugd en sport, zodat er nu bijna vijf miljoen mensen kunnen meedoen.

Meer over Erasmus DeutschEnglishfrançais

Een kennismaking met de Erasmus-ambassadeurs English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links