Navigációs útvonal

Erasmus program – az európai fiatalok készségeinek fejlesztéséért - 03/02/2012

Az 1987-ben indított Erasmus program segítségével közel három millió európai végezhetett tanulmányokat, illetve vehetett részt szakképzésben külföldön.

A fiatalok különösen ki vannak téve a gazdasági válság következményeinek, és a munkanélküliség is rendkívüli mértékben sújtja őket. Az EU kormányfői, illetve államfői januári csúcstalálkozójukon elkötelezték magukat amellett, hogy javítják a fiatalok elhelyezkedési kilátásait.

A hallgatók mobilitásának elősegítésével az Erasmus is hozzájárul e cél megvalósításához. A programnak köszönhetően a diákok külföldi tanulmányokat végezhetnek, megismerkedhetnek egy másik ország kultúrájával, megtanulhatják annak nyelvét, ezenkívül alkalmazkodókészségüket is fejleszthetik – mindez megannyi ütőkártya lesz a kezükben, ha a munkaerőpiacra lépnek.

Tapasztalatszerzés és látókörbővítés

Az Erasmus egyike az Európai Unió legsikeresebb kezdeményezéseinek. A program 2011-ben 250 000 fiatalt segített hozzá, hogy külföldön tanuljon vagy szakmai tapasztalatot szerezzen egy másik országban. Mivel a tanárok számára is nyitva áll, az európai felsőoktatás színvonalának emeléséhez is hozzájárul.

A program 25. évfordulóját ünneplő rendezvények sorozata „Az Erasmus immár negyed évszázada hoz változást és nyitottságot az életekbe” című konferenciával kezdődik Brüsszelben. További események megrendezésére kerül sor Európa-szerte.

A programot a részt vevő 33 ország mindegyikében egy volt diák és egy tanár képviseli, akiket annak alapján választottak ki erre a feladatra, hogy mekkora hatással volt szakmai és magánéletükre az Erasmus. Az „Erasmus nagyköveteinek” az a szerepe, hogy bátorítsák a fiatalokat a részvételre.

Tomás, egyike a „nagyköveteknek”, spanyol számítástechnikai mérnök. 2002-ben egy évet egy finn egyetemen tanult, majd Ázsiában folytatta tanulmányait, végül az Egyesült Királyságban vállalt munkát, számtalan élménnyel és tapasztalattal gazdagítva szakmai pályafutását és magánéletét.

Piroska a magyar hallgatók körében az elsők között vett részt a programban, 1998-ban. A Németországban kommunikációs tanulmányokkal töltött szemeszter jelentős mértékben hozzájárult újságírói pályafutásának megalapozásához.

A program jövője

A résztvevők száma évről évre nő – az Erasmus a világ legsikeresebb felsőoktatási csereprogramjává nőtte ki magát.

Az Európai Bizottság nemrég új „Erasmus mindenkinek” programjavaslatot terjesztett elő a 2014–2020-as időszakra. Ha a javaslat megvalósul, az új program az oktatás, a szakképzés, az ifjúságügy és a sport területén jelenleg folyó valamennyi európai és nemzetközi kezdeményezést egybefogja majd, a kedvezményezettek száma pedig akár az 5 millió főt is elérheti.

Az Erasmus programról bővebben DeutschEnglishfrançais

Az Erasmus „nagykövetei” English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek