Navigointipolku

Erasmus: nuorten eurooppalaisten ovi osaamiseen - 03/02/2012

Vuonna 1987 perustettu Erasmus-vaihto-ohjelma on tarjonnut lähes 3 miljoonalle eurooppalaiselle tilaisuuden opiskella tai harjoitella ulkomailla.

Nuoret ovat usein talouskriisien ja työttömyyden ensimmäisiä uhreja. Nuorten työllistymisen parantaminen olikin nostettu tammikuussa pidetyn EU:n huippukokouksen asialistalle.

Erasmus-vaihto-ohjelma edistää opiskelijoiden liikkuvuutta, mikä osaltaan parantaa heidän työllistymismahdollisuuksiaan. Se tarjoaa nuorille mahdollisuuden opiskella ulkomailla, parantaa kielitaitoaan ja kehittää sopeutumiskykyään erilaisiin tilanteisiin – kaikki arvostettua kokemusta työmarkkinoilla.

Kohti avarampaa maailmankuvaa ja mieltä

Erasmus-vaihto on yksi Euroopan unionin suurista menestystarinoista. Vuonna 2011 lähes 250 000 nuorta sai sen kautta opiskelu- tai harjoittelupaikan ulkomailla. Ohjelmaan voivat osallistua myös opettajat, mikä parantaa korkeakouluopetuksen tasoa Euroopassa.

Erasmus täyttää tänä vuonna 25 vuotta, ja juhlavuosi polkaistiin käyntiin Brysselissä pidetyllä konferenssilla "Erasmus: maailman ja mielen avartaja jo 25 vuotta". Muita tapahtumia järjestetään myöhemmin eri puolilla Eurooppaa.

Jokaisesta ohjelmaan osallistuvista 33 maasta on nyt valittu yksi Erasmus-vaihtoon osallistunut opiskelija ja opettaja esimerkiksi siitä, kuinka Erasmus on vaikuttanut heidän työ- ja yksityiselämäänsä. Näiden ”Erasmus-lähettiläiden” tehtävänä on kannustaa muita nuoria seuraamaan heidän jälkiään.

Yksi Erasmus-lähettiläistä on Seinäjoen ammattikorkeakoulusta valmistunut Elina Ylipelkonen. Vuonna 2006 hän suoritti Berliinissä sosiaalialan opintoja ja työharjoittelua. Kokemus vaikutti suuresti Elinan työpaikan valintaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Helsingissä. Hän on aloittanut jatko-opinnot poliisiammattikorkeakoulussa, ja Erasmus-vaihto antaa hänelle eväitä esimerkiksi työhön ulkomaalaispoliisissa.

Unkarilainen Piroska Bakos oli yksi maansa ensimmäisistä Erasmus-opiskelijoista vuonna 1998. Hän opiskeli Saksassa yhden lukuvuoden tiedotusoppia, mikä vaikutti suuresti hänen uraansa toimittajana.

Ohjelman tulevaisuus

Erasmus-ohjelman osallistujamäärä kasvaa joka vuosi, ja siitä onkin tullut maailman tuloksellisin korkeakoulujen vaihto-ohjelma.

Komissio ehdotti äskettäin uutta "Yhteinen Erasmus" -ohjelmaa (2014–2020). Ohjelma yhdistäisi kaikki nykyiset EU:n ja kansainväliset koulutukseen, nuorisoon ja urheiluun liittyvät ohjelmat. Sen tavoitteena on tarjota vaihtomahdollisuuksia jopa 5 miljoonalle ihmiselle.

Lisätietoa Erasmus-ohjelmasta DeutschEnglishfrançais

Tutustu Erasmus-lähettiläisiin English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä