Διαδρομή πλοήγησης

Erasmus: ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων της Ευρώπης - 03/02/2012

Από το 1987, το πρόγραμμα Erasmus δίνει την ευκαιρία σε 3 και πλέον εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν και να επιμορφωθούν στο εξωτερικό.

Οι νέοι πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας. Στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Ιανουαρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν τις προοπτικές απασχόλησης των νέων.

Το Erasmus συμβάλλει στην υλοποίηση του στόχου αυτού ενθαρρύνοντας την κινητικότητα των φοιτητών. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό, οι φοιτητές μπορούν να μεταβούν σε μια άλλη χώρα, να μάθουν μια ξένη γλώσσα και να αναπτύξουν την ικανότητα προσαρμογής τους, προσόντα που εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους εργοδότες.

Το Erasmus αλλάζει ζωές και ανοίγει νέους ορίζοντες

Το πρόγραμμα Erasmus αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2011, χάρη στο πρόγραμμα αυτό, 250.000 νέοι μπόρεσαν να σπουδάσουν ή να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση ("stage") σε άλλη χώρα. Στο πρόγραμμα μπορούν επίσης να συμμετάσχουν καθηγητές, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Το συνέδριο με τίτλο "Erasmus: 25 χρόνια αλλάζει ζωές και διευρύνει ορίζοντες", που έγινε στις Βρυξέλλες, έδωσε το έναυσμα για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων επ' ευκαιρία της 25ης επετείου του προγράμματος. Επίσης, άλλες εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη.

Από καθεμιά από τις 33 συμμετέχουσες χώρες επελέγησαν ένας πρώην φοιτητής και ένας καθηγητής, με κριτήριο τον αντίκτυπο που είχε το πρόγραμμα Erasmus στην επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή. Ο ρόλος αυτών των «πρεσβευτών του Erasmus» είναι να ενθαρρύνουν και άλλους νέους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Η Σταυρούλα Αντωνίου από την Κύπρο ήταν μια από αυτούς. Χάρη στο Erasmus, μπόρεσε να ολοκληρώσει στην Ιταλία το μάστερ της στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και να γίνει συντονίστρια του Erasmus στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Με την ιδιότητά της αυτή συμβουλεύει σήμερα τους φοιτητές της: "Το Erasmus θα σας κάνει να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή σας. Χάρη σ' αυτό, ο καθένας μπορεί να νιώθει "σαν στο σπίτι του" σε κάθε γωνιά της Ευρώπης".

Η Κατερίνα Γαλανάκη-Σπηλιωτοπούλου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών, συνεργάζεται με άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών με στόχο τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου σπουδών. "Έχω εξαιρετικές σχέσεις με συναδέλφους μου από όλη την Ευρώπη, με πολλούς από τους οποίους έχουμε γίνει και πολύ καλοί φίλοι. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση μάς βοηθά να λύνουμε ευκολότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές μας.", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προετοιμάζοντας το μέλλον του προγράμματος

Κάθε χρόνο, ο αριθμός συμμετεχόντων αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα το Erasmus να αποτελεί το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών στον κόσμο.

Πρόσφατα, η Επιτροπή πρότεινε ένα νέο πρόγραμμα, το «Erasmus pour tous» («Erasmus για όλους») (2014-2020). Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να συγκεντρώσει όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, ενώ μπορούν να συμμετάσχουν σ' αυτό μέχρι και 5 εκατομμύρια άτομα.

Περισσότερα για το πρόγραμμα Erasmus DeutschEnglishfrançais

Συνάντηση με τους πρεσβευτές του Erasmus English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι