Навигационна пътека

Еразъм: развитие на уменията на младите европейци - 03/02/2012

От 1987 г. досега благодарение на Еразъм близо 3 млн. европейци са учили или са се обучавали в чужбина.

Младите хора са особено уязвими от последиците от икономическата криза и безработицата. По време на европейската среща на върха през януари държавните и правителствените ръководители поеха ангажимент да подобрят техните перспективи за заетост.

Еразъм допринася за постигането на тази цел, като насърчава мобилността на студентите. Благодарение на програмата те могат да пребивават в друга страна, да учат чужди езици и да развиват способността си за адаптация - предимства,които са високо ценени на трудовия пазар.

Промяна на живота и разширяване на светогледа

Еразъм е сред най-големите успехи на Европейския съюз. През 2011 г. 250 000 млади хора учиха или стажуваха в друга страна благодарение на програмата. Тя е отворена и за преподаватели и допринася за подобряване на качеството на висшето образование в Европа.

Празненствата по повод 25-та годишнина на Еразъм започнаха в Брюксел с конференцията „Вече четвърт век Еразъм променя живота и разширява светогледа“. Други прояви по този случай са организирани в цяла Европа.

Във всяка от 33-те участващи в програмата страни са избрани по един бивш студент и един преподавател заради влиянието на Еразъм върху техния професионален и личен живот. Ролята на тези „посланици на Еразъм“ е да насърчават други млади хора да се впуснат в това приключение.

Томас е един от тях. През 2002 г. този испански инженер по аеронавтика прекарва една година във финландски университет. След това заминава да учи в Азия и да работи в Обединеното кралство, обогатявайки по този начин професионалния и личния си опит.

Пирошка е сред първите унгарски студенти, възползвали се от програмата през 1998 г. Обучението в областта на комуникациите в продължение на шест месеца в Германия е от голяма полза за кариерата ѝ на журналист.

Подготовка на бъдещето на програмата

Всяка година броят на участниците нараства, благодарение на което Еразъм е най-успешната програма за университетски обмен в света.

Наскоро Комисията предложи нова програма „Еразъм за всички“ (2014–2020 г.). Тази програма ще обедини всички съществуващи до момента европейски и международни инициативи за образование, обучение, младеж и спорт, като може да обхване до 5 млн. души.

Повече за програмата Еразъм DeutschEnglishfrançais

Среща с посланиците на Еразъм English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки