Navigacijska pot

Evropska glasba brez meja - 03/11/2011

Povabilo h glasovanju za nagrado občinstva EBBA 2012

Znanih je deset dobitnikov nagrade EBBA 2012. Najljubšega izvajalca bo zdaj izbralo še občinstvo.

Evropska glasbena nagrada EBBA je namenjena pevcem in glasbenim skupinam, katerih prvi album na področju popularne glasbe, rocka, soula ali elektronske glasbe je doživel uspeh tudi zunaj matične države. Pri izboru upoštevajo število prodanih albumov, pogostost izvajanja skladb na radijskih postajah ter uspeh na evropskih festivalih.

Leta 2012 so nagrado EBBA prejeli: Elektro Guzzi (Avstrija), Selah Sue (Belgija), Agnes Obel (Danska), Ben l'Oncle Soul (Francija), Boy (Nemčija), James Vincent McMorrow (Irska), Afrojack (Nizozemska), Alexandra Stan (Romunija), Swedish House Mafia (Švedska) in Anna Calvi (Združeno kraljestvo).

Nagrajenca iz Francije in Belgije sta se uveljavila v kategoriji soul glasbe. Ben l’Oncle Soul je najprej opozoril nase s ponovnimi izvedbami znanih skladb, nato pa je občinstvo osvojil še z lastnimi skladbami. Mlada 22-letna belgijska izvajalka Selah Sue je že nastopila na številnih evropskih festivalih in sodelovala z najbolj znanimi imeni svetovne glasbe.

Nagrade bodo podelili 11. januarja na prireditvi, ki jo bodo prenašale televizijske in radijske postaje po vsej Evropi.

Najbolj priljubljenega izvajalca bo zdaj izbralo še občinstvo. Spletno English glasovanje bo potekalo od 1. novembra do 31. decembra, pri tem bodo podeljene tudi vstopnice za prireditev ob podelitvi nagrad. Lansko leto je nagrado občinstva prejela nemška rock'n'roll skupina The Baseballs.

Glasbena prireditev bo na Nizozemskem v okviru festivala Eurosonic Noorderslag. Festival, ki predstavlja evropske glasbene dosežke, privabi približno 300 evropskih izvajalcev in na tisoče ljudi iz sveta glasbe. Saint Lu, Zaz in Stromae, prejemniki nagrade leta 2011, so svoj nastop na festivalu že potrdili.

Sredstva za nagrado EBBA zagotavlja program Kultura Evropske unije. Letos bo nagrada podeljena že devetič, kar kaže na pomen evropskega glasbenega trga. Nagrada je tudi spodbuda mladim glasbenikom, naj se s svojo glasbo uveljavljajo prek meja.

Program Kultura Evropske unije DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave