Navigációs útvonal

Európai zenészek átütő sikerekkel - 03/11/2011

A 2012. évi EBBA közönségdíjasára való szavazásra buzdító poszter

Október 6-án megtudhattuk, kik a 2012. évi European Border Breakers (EBBA) díj nyertesei. Most a közönségen a sor, hogy kiválassza közülük kedvencét.

A European Border Breakers díjat olyan pop-, rock-, soul- vagy elektronikus zenét játszó európai énekesek és együttesek kapják, akik első albumukkal hazájukon kívül is sikert arattak. A nyerteseket többek között annak alapján választják ki, hogy hány lemezt adtak el, és milyen gyakran játszották számaikat a rádiók, de az európai rádióállomások és fesztiválszervezők szavazatai is sokat nyomnak a latban.

A 2012. évi díj tíz birtokosa: Elektro Guzzi (Ausztria), Selah Sue (Belgium), Agnes Obel (Dánia), Ben l'Oncle Soul (Franciaország), Boy (Németország), James Vincent McMorrow (Írország), Afrojack (Hollandia), Alexandra Stan (Románia), Swedish House Mafia (Svédország) és Anna Calvi (Egyesült Királyság).

A korábbi évek díjazottai között olyan hazánkban is ismert neveket találunk, mint a The Ting Tings, Adele, Caro Emerald, Katie Melua vagy a Tokio Hotel. A magyar Heaven Street Seven együttes 2006-ban a European Breakthrough Award elnevezésű különdíjat nyerte el.

A mostani nyertesek 2012. január 11-én vehetik át a díjakat az ünnepélyes díjkiosztó gálán, amelyet Európa-szerte több televízió és rádiócsatorna közvetít.

A közönség a tíz győztes közül valakit külön elismerésben is részesít majd: november 1. és december 31. között bárki szavazhat kedvencére az interneten English (és egyúttal maga is nyerhet: belépőket a díjkiosztóra). A közönségdíjat első ízben 2010-ben vehette át a feldolgozásairól ismert The Baseballs nevű német csapat.

A díjátadóra Hollandiában kerül sor, az európai zene népszerűsítését célzó Eurosonic Noorderslag fesztiválon. Az európai zene népszerűsítését célzó fesztiválon a közel 300 fellépő mellett a zeneipar képviselőinek ezrei vesznek majd részt. A tavalyi nyertesek közül biztosan jelen lesz az eseményen Saint Lu, Zaz és Stromae.

A European Border Breakers díjat az Európai Unió finanszírozza a Kultúra programon keresztül. Az EBBA arra igyekszik sarkallni a fiatal zenészeket, hogy próbáljanak szerencsét külföldön is, és ékesen bizonyítja, hogy létezik valódi európai szintű zenei piac.

Az Európai Unió Kultúra programja DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek